Съществуват ли ад и рай и ще отидем ли в други вселени?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Рай и ад не съществуват, а душата на човека след смъртта попада в други вселени – и оттам на Земята идват русалки и снежни човеци, съобщиха в неделя и понеделник множество медии по света.

Новината, която обиколи света, е, че смърт не съществува. Това са заявили американски учени, като добавили, че след окончателното разрушаване на тленната обвивка нашата душа се пренася не в ада или рая, а в едно от паралелните пространства, където продължава да функционира, сякаш нищо не се е случило.

Под „американски учени“ в случая се разбира 60-годишният биолог от университета на Северна Каролина (САЩ) Робърт Ланза. Той наистина е много авторитетен медик и учени, специалист в областта на стволовите клетки и регенеративната медицина, удостоен с редица престижни награди, асистент в Медицинската школа на университета Уейк Форест, главен научен специалист на биотехнологичната компания Ocata Terapeutics – с други думи, много уважавана личност.

Впрочем проблемът е в това, че нито едно от изданията, публикували новината, не е посочило нейния първоначален източник. След кратко търсене става ясно, че проф. Ланза всъщност за първи път е изразил своята концепция през 2010 година, веднага след като е публикувал своята нашумяла книга „Биоцентризъм. Как животът създава Вселена“, и в сегашната „сензация“ няма нищо ново.

Биоцентризмът е разработена от Ланза през 2007 година хипотеза, която утвърждава биологията над всички други науки, защото съществуват само живот и съзнание, а Космосът, времето и пространството съществуват само защото съществува това съзнание. Именно върху тази концепция Ланза твърди, че енергията на електричеството, изработвано от главния мозък, според закона за съхранението на енергията трябва да отива някъде след смъртта – и тя се премества в паралелно пространство.

Това се случва с добре известния квантов ефект „квантова телепортация“.

Квантовата телепортация е предаване на квантовото състояние на определено разстояние с помощта на разединени в пространството двойки (намиращи се в квантово заплитане) и канал за връзка. В точката на изпращане квантовото състояние се разрушава (в момента на неговото измерване), а след това се създава в точката на приемане.

„Мнозина от нас се страхуват от смъртта. Ние вярваме в смъртта, защото постоянно ни казват, че ще умрем. Асоциираме самите себе си с тялото и знаем със сигурност, че телата умират. Но новата научна теория предполага, че смъртта далеч не е краят, както ни се струва – разказва за своята теория проф. Ланза. – Един от добре известните постулати на квантовата физика говори, че не може абсолютно точно да се предскаже резултатът от някои наблюдения.

Вместо това съществуват няколко различни източника, които могат да се случат с различна вероятност. Едно от популярните обяснения на този факт се заключва концепцията за множествените светове – това означава, че всеки от възможните изходи се съотнася с отделен свят (концепцията за Мегавселена). Новата научна теория, наречена Биоцентризъм, уточнява тези идеи.“

Книгата, естествено, предизвикала множество спорове – за жалост преобладава скептичното отношение към идеите на Ланза. И това се обяснява със следното: когато специалистът, дори най-добрият в своята област – започне да разсъждава за успехите на друга наука, той рискува да извърши грешка.

Тук е представена смес между биология, философия и квантова механика, именно затова специалистите от различни области на науката не бързат да оценяват високо теорията на Робърт Ланза.

Няколко години след публикацията на теорията на Ланза за това, че смъртта не е краят на човешкото съществуване, тя отново вдигнала много шум, което се случило по съвсем непонятни причини.

В ситуацията с теорията на Ланза действителността също така е малко украсена. Освен преразказа на хипотезата за Мегавселена и твърденията, че смърт няма, в мрежата се появили и следните твърдения:

„Косвено потвърждение на своята теория професорът смята факта, че от време на време на Земята се появяват, а след това безследно изчезват гости от паралелни светове – Снежният човек, русалки, чудовището от Лох Нес и прочие загадъчни персонажи, чието съществуване науката не може да обясни“, както и твърденията, че паралелните светове „действително съществуват, но не са изучени докрай от специалистите“.

Независимо от нееднозначността на теорията на биоцентризма и твърденията за пренасянето на енергията на мозъка в паралелни светове от Мегавселената, Ланза никога не е писал за русалки и Снежни човеци.

Газета.Ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори