Създадоха аналог на Хигс бозон в свръхпроводник

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

Физици за първи път създадоха и изучиха свойствата на виртуален аналог на „божествената частица“ – Хигс бозона, във фрагмент на специален свръхпроводник, се казва в статия, публикувана в сп. Nature Physics.

„По ироничен начин първите разговори за „липсващото звено“ в Стандартния модел на физиката са започнали именно от теорията на свръхпроводимостта. Хигсовият режим никога не е наблюдаван в свръхпроводници поради технически проблеми – проблеми, които успяхме да преодолеем“, разказва Авиад Фридман от университета Бар-Илан (Израел), цитиран от РИА Новости.

Фридман и няколко десетки други физици успели да постигнат такъв резултат и да видят „божествената частица“ в сръхпроводник с помощта на свръхпроводящи филми, както и със специални методики за провеждане на експеримента, възпрепятстващи разрушаването на свръхпроводника.

„Високите енергии, необходими за създаването на режима на Хигс в свръхпроводник, разрушават Куперовите двойки електрони, които се явяват основа на физичните им свойства.

Ние решихме този проблем, използвайки изключително тънки филми от ниобиев нитрид (съединение между ниобий и азот) и индиев оксид, в качеството на слой между свръхпроводника и изолатора“, продължава физикът.

По думите му промеждутъкът между тях отдавна се смята от теоретиците за място, където трябва да възникват и да съществуват виртуални частици, идентични по свойства на Хигс бозона.

Това позволило на авторите на статията да снижат количеството енергия, което влагали в свръхпроводника, което спасило Куперовите двойки от унищожение.

Както отбелязва Фридман, създаденият от екипа му „бозон“ притежава някои преимущества в сравнение с частиците, раждани в Големия адронен колайдер.

Например те съществуват по-дълго и се изучават по-лесно, което в перспектива ще позволи да се работи над бъдещото разкриване на тайните на Вселената не на скъпи ускорители на частици, а в относително евтини лаборатории и свръхпроводници.

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори