Създадоха изкуствена молекула франкенщайн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Itamblyn/ Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Нанотехнолози от колежа Дармут в САЩ са създали белтък, който се съединява с наноматериали на основата на фулерени и създава хибридни структури с кълбовидна форма.

Учените се надяват, че в бъдеще ще стане възможна появата на молекули, способни на програмируема самоорганизация на своята структура. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Communications.

Белтъците, които в живите клетки се кодират от гени, представляват молекулярни механизми, ускоряващи или потискащи биохимичните реакции, а също осигуряващи активността на другите съединения. Белтъчните ензими ръководят практически всички важни процеси в клетките, включително събирането и размножаването на ДНК.

Целта на новото изследване се заключава в създаването на изкуствен белтък, който да може да се внедрява в синтетичен материал и да се самоорганизира заедно с него в нова структура. За такъв материал е послужила атомна решетка на бъкминстърфулерен (бъкибол), която се състои от 60 атома въглерод и напомня на футболна топка по форма.

Учените са създали белтък, който може да взаимодейства с решетката на бъкибола и да ѝ придава кълбовидна форма. Според изследователите за първи път в историята е получено ново комплексно съединение което, подобно на чудовището Франкенщайн, се състои от части с различна природа – белтък и фулерен. Благодарение на наличието на въглеродна мрежа то е способно да провежда електричество, което белтъците сами по себе си не могат.

Фулерените притежават множество полезни свойства и могат да се прилагат във фотоелементи, свръхпроводници, акумулатори, както и в медицината като антиоксиданти или антивирусни съединения. Тези свойства зависят от формата на молекулата, но досега нямаше ефективен начин да ѝ се придаде необходимата структура, което ограничаваше изсползването на фулерените в разработката на нови материали.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори