Създадоха кожа, способна да се самолекува

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Една от предишните разработки на учените. © Steve Fyffe, Stanford News Service
Антония Михайлова

Американски физици създадоха свръхгъвкав материал, способен да се самолекува и умеещ да разпознава докосване, което ще позволи да бъде използван като синтетична кожа, се казва в статия, публикувана в сп. Nature.

„Преди беше трудно дори да си представим, че можем да създадем толкова гъвкав и електропроводим материал, способен да лекува порязвания и драскотини. Прясното порязване се „лекува” на тази кожа за няколко секунди. Дори човешката кожа зараства за няколко дни”, твърдят авторите на изобретението.

Група физици под ръководството на Женан Бао от Станфордския университет вече няколко години се опитват да възпроизведат ключови свойства на кожата – гъвкавост, здравина, висока чувствителност и способност за лекуване на рани – в изкуствен материал. През 2010 г. Бао и колегите му създават гъвкав електропроводим материал, способен да чувства натиск и докосване.

В новата работа учените решили да „научат” изкуствената кожа на най-сложното свойство на нейната жива посестрима – способността за самолечение. По думите им за последните години други групи учени са изобретили няколко материала със способност за самолечение, но никой от тях не е електропроводим или притежава доста неприятни недостатъци, поради което не могат да се използват като изкуствена кожа.

Бао и колегите му са решили този проблем с помощта на два ключови компонента – специален въглероден полимер и никелов нанопрашец. По думите на учените въглеводородните вериги притежават няколко полезни свойства едновременно – те са много гъвкави и подвижни, което е необходимо за самолечението на кожата, а също са добри проводници на ток.

Никеловите частици реализират две други задачи – те правят кожата по-здрава и подобряват проводящите й свойства. Сместа от тези две съставки превръща меката полимерна субстанция в относително твърд и едновременно гъвкав материал.

Учените са получили лист от смес от полимер и наночастици на никел и са проверили как реагира той на порязване. Този материал великолепно заздравява драскотини и разрези – „раната” на повърхността на синтетичната кожа изчезва буквално за секунди. Според физиците произведението им може да издържи десетки порязвания без негативни последствия за вътрешната структура и свойствата му.

Бао и колегите му отбелязват, че новата синтетична кожа притежава същата чувствителност, както и предишните им разработки. Например ръкавица от изкуствената кожа ще „чувства” дори лекия натиск от ръкостискане.

Изследователите смятат, че изобретението им ще привлече вниманието на медици и на други учени, разработващи протези за ръце и крака. Сферата на приложение на новия материал не се ограничава с това – прозрачната и разтеглива версия на кожата може да се използва като сензор за екрани на мобилни устройства и друга техника.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори