СЗО: Отхвърлянето на ваксините е една от най-големите заплахи за здравето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Световната здравна организация (СЗО) публикува годишния си обзор на най-тежките заплахи за световното здраве през годината. Една от тях е нарастващата съпротива срещу ваксините, заплаха включена в групата заедно с болести, като ебола и заболявания в следствие на замърсяването на въздуха.

„Колебанието около ваксините, нежеланието или отказът на много хора да се ваксинират, въпреки наличието на ваксини – заплашва да върне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими с ваксини”, пише в обзора на СЗО.

„Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болестите – понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри.“

Борбата с идеите, разпространявани от групи борещи се срещу ваксините, става все по-трудна, макар да няма налични доказателства, че ваксините са неефективни или вредни. Мнозина се присъединяват към конспиративни световни теории, което означава, че съобщенията от традиционните авторитети като доктори и изследователи на общественото здраве могат да бъдат неуспешни и трудно стигащи до хората.

Засега СЗО има предпазлив, дори нюансиран подход.

„Причините, поради които хората избират да не се ваксинират, са комплексни; Консултативната група по ваксините към СЗО идентифицира самодоволството, неудобството при достъпа до ваксини и липсата на доверие, като основни причини за колебанието ”, пишат дипломатично от СЗО.

„Здравните работници, особено тези в общностите, остават най-доверените съветници и влиятелни лица при вземането на решения за ваксинация и трябва да бъдат подкрепени, за да предоставят надеждна и достоверна информация за ваксините и тяхното действие“, заключават в доклада си от СЗО.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори