Таен код или глупости? Испански издател ще публикува реплики на Ръкописа на Войнич

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Любители криптографи, радвайте се: испански издател ще публикува Ръкописа на Войнич, книгата, която никой не може да прочете.

Открита от антикваря Уилфрид Войнич през 1912 година, 600-годишната книга се съхранява днес в библиотеката на университета Йейл. Ръкописът представлява текст, който никога не е бил виждан или откриван другаде. Това означава, че (в зависимост от кого питате) представлява безмислица или таен код, който сама чака да бъде разгадан.

Според АФП, издателство на име SILOE, базирано в Бургос, Испания, ще произведе 898 копия от Ръкописа на Войнич. Издателят планира да продаде всяко от факсимилетата за 7000 до 8000 евро.

Тази книга има такава мистериозна аура, че като я види за първи път, човек се изпълва с емоция, която е много трудно да се опише

, казва Хуан Хосе Гарсия, редактор на SILOE.

Много от страниците на загадъчния ръкопис съдържат също толкова загадъчни рисунки. Сложни чертежи от мастило изобразяват астрологически символи, фигурални сцени и растения, включително повече от 100 неразпознати ботанически видове.

Както се казва в описанието на Йейл за ръкописа, има раздел, пълен с „рисунки на миниатюрни голи женски тела, повечето от които с подути кореми, потопени или газещи в течности и странно взаимосвързани с тръби и капсули.“

Радиовъглероден анализ на книгата от преди няколко години потвърди, че тя действително произхожда от 15 век. Въпреки възрастта на книгата, някои анализатори са убедени, че текстовете са просто измислица, че ръкописът е целенасочено напълнен с глупости. (Както пише вестник издаван от Американския Ботанически Съвет – много стипендианти считат, че проучванията на Ръкописа на Войнич представляват академично самоубийство.) Други обаче са убедени, че Ръкописът е шифър, който още не е разгадан и изграждат нови теории за съдържанието на текста.

Публикувано през 2013 г. изследване в PLOS ONE твърди, че в текста са спазени лингвистичните правила. Авторите не са успели да разберат и дума от текста, но казват, че текстовият модел следва Закона на Зипф, т.е. най-често срещаната дума в езика се появява два пъти по-често от втората най-разпространена и три пъти по-често от третата и т.н.

Преди няколко години млади учени предположиха, че текстовете трябва да произхождат от Мексико, а не от Централна Европа, както традиционно се смята. Защото, казват те, рисунките наподобяват Мезоамерикански видове. Друг лингвист твърди, че е дешифрирал някои от думите, включително думата за Телец като е търсил собствени имена в непосредствена близост до съответните илюстрации.

Засега вие може да се задоволите с дигитално копие на книгата от сайта на библиотеката Beinecke.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Книги

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори