Танцът на мис леопардеса (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Flickr/ pnuk
Антония Михайлова

Видеокапан в руския национален парк „Земята на леопарда“ е запечатал „танца“ на млада женска далекоизточен леопард – най-рядката котка на планетата, която за няколко часа танцувала пред камерата, съобщават от парка, цитирани от РИА Новости.

„Действието протича на живописния бряг на река Кедровка през пролетта. В главните роли – младата самка далекоизточен леопард Бери, вече е известна от редица други видеоматериали от „Земята на леопарда“.

Съдейки по първите кадри, мис леопардеса сякаш знае, че я снимат. Тя се приближава плътно към капана и ори няколко пъти го удря с лапа, сякаш за да поправи ъгъла на обзора. След като „настройва“ камерата, героинята започва да танцува пред нея като домашно котенце“, се казва в съобщението.

Като съвсем младо „котенце“ Бари участвала в риалити шоу за семейство далекоизточни леопарди.

„На почитателите на тв сериалите „Петнистото семейство“ и „Петнистото семейство 2“, които 16 серии искрено съпреживяват съдбата на най-безпомощното от трите котета, което в детството си ранявв лапата, ще бъде особено приятно да видят това видео. Защото на екрана е същото котенце, превърнало се в красавица, достойна за званието Мис Земята на леопарда 2015“, казва режисьорът на риалити шоуто и ръководител на отдела по връзки с обществеността на Амурския филиал на WWF-Русия Василий Солкин.

„Първото, което зарадва учените при гледане на това видео, е, че пред нас е здрава жизнерадостна котка. Интересно е, че обикновено подобно игриво поведение при далекоизточния леопард най-често демонстрират особите от мъжки пол. Самките са доста по-сдържани и всъщност това е първото видео, на което виждаме такова поведение при „момиче“, казва началникът на отдела по наука на „Земята на леопарда“ Анна Виткалова.

Това според нея е свързано с възрастта на Бери – сега тя е на около две и половина години. „Но в този „танц“ има и пряка практическа полза – когато котката се търка в дървото, тя оставя обонятелни марки, които служат като сигнал за другите животни, включително и за самците“, отбелязва Виталкова.

Последните в света далекоизточни леопарди обитават в дивата природа само в югозападната част на Приморието, където е създаден националният парк „Земята на леопарда“, където се охраняват 70% от останалите места за обитание на рядката котка. За 15 години числеността на хищниците тук е нараснала двойно – от 30 на 60 далекоизточни леопарда.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори