Тайнствените разрязани черепи от урановите мини на Чукотка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

За чукотските уранови мини, където е добивана суровина за първите съветски атомни бомби, витаят легенди.

Говори се, че средната продължителност на живота на затворниците, работещи в мината (може би пресилено), е била половин година. В тези времена малцина са знаели за влиянието на радиацията върху човека и истинската причина за тяхната смърт в много от случаите е оставала загадка.

Освен това се твърди, че осъдените доброволно се решавали да идат в Чукотка, избирайки между обикновени лагери с жестоки условия и мините, където в последните месеци от живота си можели да живеят на топло и да са нахранени.

Лагерът работил само две години – от 1951 до 1953. След това добивът на уран внезапно бил спрян – след заповед за закриване разработката на мината била спряна спешно, много от оборудването било изоставено на място.

Но главната интрига са откритите множество останки на отворени човешки черепи. Витаят слухове, че тук е имало секретна лаборатория, изучаваща влиянието на радиацията върху човека, а материалът за изследването били затворниците…уранова мина ЧукоткаНезависимо от тревожното усещане по пътя за мината природата на Чукотка е необичайна и удивителна. На тази снимка се виждат основите на постройките.уранова мина ЧукоткаОтблизо става ясно, че са строени не от тухли, а от камъни и подръчни средства.уранова мина ЧукоткаВход към мината (но това още не е самата мина).уранова мина ЧукоткаПаметник на геолозите, които навремето първи изследвали Чукотка за полезни изкопаеми. Всички те загинали под лавина, за което разказва паметната плоча.уранова мина чукоткаНа върха на хълма се виждат постройки – това е лагерът Северен.антени тропосферна връзкаСрещу мината и лагера стоят три огромни антени от станция за тропосферна връзка. Преди с тяхна помощ е осъществявана връзка през цялата страна. Днес, във времената на спътниците, необходимостта от тях е отпаднала.уранова мина ЧукоткаДолу се вижда лагерът Източен, където държали жените (за разлика от Северен, където работели само мъже). Жените готвели, перели, стрижели, шиели и всячески се грижели за поддръжката на живота в съседния лагер.уранова мина ЧукоткаНякъде се виждат самотни постройки, чийто смисъл за мнозина остава загадка.разрязан череп, уранова мина ЧукоткаПризнавам, ние не видяхме самите черепи (може би за добро), но ни показаха снимки на страшните находки. Вижда се, че линията на разреза е изпълнена със специален инструмент много прецизно.уранова мина ЧукоткаДойдохме без дозиметър, затова се стараехме да не се мотаем много по територията на лагера, и не се решихме да влезем във фабриката.

Sergeydolya.livejournal.com

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори