Технологичен пробив обещава евтина възобновяема енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Устията на реките много скоро може да се превърнат в източник на изобилна и чиста енергия, след като учени откриха метод за производство на енергия от солена вода.

Публикация в списание Nature описва, как значителни количества енергия могат да се генерират от природния феномен, при който водата от реките в техните устия влиза в контакт със солената морска вода, като преминава през специална мембрана.

Процесът на осмоза който се осъществява при контакта на двата вида вода, може да бъдат използван за улавяне на електрическия заряд на йоните на солта, които се движат между двата вида вода, за да балансират концентрацията във всяка от тях.

Технологията е разработена от учени от Федералното Политехническо Училище в Лозана, Швейцария. „Трябва да изнамерим оптималния размер на мембраната от нанопор. Ако е прекалено голяма отрицателните йони ще преминават през нея и получения волтаж ще бъде твърде слаб. Ако е прекалено малка, прекалено малко негативни йони ще преминават през нея и токът ще бъде прекалено слаб“, казват учените.

Енергията получавана чрез процеса на осмоза има потенциал да се превърне в обещаващ източник на възобновяема енергия, която може да се генерира по всяко време от денонощието. Пилотни проекти на тази технология в момента се разработват в Европа, Япония и САЩ.

Потенциалът на тази технология е много голям. Само 1 кв. метър от мембраната има възможност да произведе енергия за захранване на 50 000 стандартни електрически крушки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори