Телепортирането на „памет“ е възможно, твърдят физици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

sims.wikia.com
Антония Михайлова

Китайски и американски физици твърдят, че са успели да създадат схема, позволяваща телепортирането на квантовото състояние и центърът на масите и по този начин да се сменят местата на две бактерии, става ясно от статия, публикувана в сп. Science Bulletin.

„Разработили сме прост и директен метод на това, как можем да накараме един микроб да бъде едновременно на две различни точки, и сме създали методика за телепортация на квантовото състояние на този микроорганизъм.

Надявам се, че нашата неконвенционална работа ще вдъхнови други физици да се отнасят сериозно към квантовата телепортация на ниво микроорганизми и за възможностите за нейното приложение в бъдеще“, казва Тонкан Ли (Tongcang Li) от университета Пардю в Уест Лафайет (САЩ).

Ли и колегата му Чжан-Ки Ин (Zhang-Qi Yin) от университета Цинхуа в Пекин (Китай) са измислили и реализирали на практика метод, позволяващ да се телепортира бактерия и да се превърне в своеобразен аналог на котката на Шрьодингер, като се използват няколко парчета свръхпроводник, магнитни полета и микровълнови излъчватели.

Подобен „телепорт“ е доста прост – всеки от неговите „входове“ представлява пластина от свръхпроводници, включен към нея осцилатор и свръхпроводяща мембрана от алуминий, левитираща над пластината. Осцилаторът представлява генератор на микровълново лъчение, обясняват учените.

То е необходимо за „заплитане“ на микроба с квантовото състояние на другата бактерия на втората мембрана, а също и за да превърне единия микроорганизъм в микроскопична котка на Шрьодингер, карайки го да се намира едновременно в две точки на повърхността на мембраната.

Схема на устройството, телепортиращо паметта на бактерия. © Science China Press

Схема на устройството, телепортиращо паметта на бактерия. © Science China Press

И в единия, и в другия случай квантовото състояние на микроба се „записва“ в спина на електрона в глицин – една от най-простите аминнокиселинни молекули, на повърхността на бактериите.

Използвайки специална магнитна игла, може или да се „види“ котката на Шрьодингер, като се предизвика колапс на вълновата функция и се определи положението на бактерията на мембраната, или да се телепортира „паметта“ на микроба в зависимост от това, къде се намира неговият център на масите, като се телепортира информацията за него от едната бактерия в другата, използвайки заплетените електрони в молекулите глицин на тяхната обвивка.

В близко време учените ще се опитат да проведат аналогични опити с бактерии, способни на фотосинтеза. Както се надяват учените, такъв експеримент ще им помогне да разберат дали растенията използват тайните на квантовата механика във фотосинтезата, или не.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори