Температурата на Северния полюс за първи път подскочи над нулата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Gaston Lacombe
Антония Михайлова

Бурята Франк, бушуваща край бреговете на Великобритания, стана причина за рязко покачване на температурите на Северния полюс над нулата, съобщава Telegraph.

Както пише изданието, в сряда на Северния полюс е регистрирана температура +1°C, където обичайно по това време на годината температурата е близка до -30°C.

Според представители на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), моделите на прогнозата, основаващи се на данните от спътници, „са показали за кратко температури над 32°F (0°C) на Северния полюс“.

Както съобщава изданието, няма наземни инструменти за измерване на температурата на Северния полюс, тъй като през по-голяма част от годината този регион е скован от ледове.

Но метеоролозите смятат, че стълбът на термометъра наистина може да е подскочил над нулата, тъй като бурята Франк, провокирала порои и силни ветрове в Британия, е изтласкал потока топлина с тропически въздух, който е достигнал от Северния полюс и е предизвикал кратко аномално повишение на температурите.

Силните дъждове и бури продължават в Северозападна Англия от началото на декември. В първите дни на месеца поради стихията 60 000 домове останаха без електричество, а от Епълби бяха евакуирани около хиляда жители.

Около Коледа върху региона връхлетя нова буря, тя доведе до изключване на електричеството в 7000 дома и наводнения в селищата и градовете на графство Къмбрия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори