Теория за множествен Голям взрив може да донесе „Коперникова революция“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Art by Moonrunner Design
Антония Михайлова


Британският космолог Мартин Рийс заяви, че съвременната научна картина на света може да се намира на границата на революция.

Ученият свързва това със своята увереност в теорията на множествен Голям взрив. Рийс е разказал за това на Литературния фестивал в град Хей он Уай (Великобритания), съобщава The Telegraph.

„Много хора смятат, че нашият Голям взрив не е бил единствен и има цял ансамбъл големи взривове, истински архипелаг от големи взривове“, казва британският космолог.

Рийс отбелязва, че законите на природата носят универсален характер в наблюдаваната от човека Вселена, но „ако физическата реалност съществува в доста големи мащаби, то е възможно да има области, където законите се отличават от нашите.“

Ученият сравнява научната революция с преврата, който е произвел прехода от геоцентрична (където в центъра е разположена Земята) система към хелиоцентрична (в центъра се намира светилото).

Това се е случило през XVI век и е свързано с името на Николай Коперник.

Концепцията за Мегавселена, за която говори Рийс, предполага съществуването на множество светове, в които Вселената, описвана от наблюдаваните параметри, се явява една от множество възможности. Раждането на всяка от вселените протича в резултат на голям взрив и се описва от космологични мехури.

Първоначално такова описание е свързано със задача от статистическата физика за раждането на нова фаза в мехурите, в която се разглежда тяхната динамика и взаимодействие един с друг.

Според най-популярната теория Вселената е възникнала преди 14,3 милиарда години в резултат на Голям взрив. Това е довело до появата на наблюдаваните днес четири фундаментални взаимодействия, елементарните частици и техните съвкупности (атоми, молекули, планети, звезди и галактики).

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори