Термоядреният реактор е с крачка по-близо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Tri Alpha Energy /Science
© Tri Alpha Energy /Science
Антония Михайлова

Частната компания Tri Alpha Energy обяви за значителен пробив в областта на термоядрения синтез, използвайки по-евтини технологии при създаването на реактор, както и по-евтино гориво.

Компанията е успяла да нагрее обем газ до 10 милиона градуса по Целзий и да поддържа получената плазма в устойчиво състояние 5 милисекунди, пише Science.

Това изглежда само миг, но в предишните експерименти от подобен род са задържали плазмата в устойчиво състояние само 0,3 милисекунди. Сегашният експеримент бил прекратен само защото не стигнала енергията за по-нататъшното поддържане на температурата в реактора.

Както и обещаната в бъдеще разработка на Lockheed, прототипът на реактора Tri Alpha Energy не е токамак, а цилиндър, в който като суровина за получаване на плазмата са смес от водород и бор, а не деутерий и тритий.

За нагряването на тази смес до 10 милиона градуса по Целзий били изразходвани 10 мегавата. Сега разработчиците се трудят над нова голяма инсталация, способна да покачи температурата до 3 милиарда градуса по Целзий.

Интересно е, че за оборудването на реактора, на който били получени резултатите, компанията Tri Alpha Energy си е сътрудничила с руския Институт по ядрена физика.

Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори