Титан отново шашна учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Органични молекули в атмосферата на Титан.
Антония Михайлова

Изучавайки атмосферата на Сатурновия спътник, учените неочаквано за себе си открили загадъчни зони на движение на органични молекули от северния и южния полюс на луната.

Това откритие, направено по време на кратко триминутно наблюдение с телескопа ALMA, може да помогне на астрономите по-добре да разберат процесите, които формират сложната химия на Титан.

Атмосферата на най-големия спътник на Сатурн представлява интерес, тъй като тази луна функционира като химически завод, използвайки енергията от Слънцето и магнитното поле на Сатурн за производство на широк спектър органични молекули.

Изучаването на тази сложна химия може да даде отговор на въпроса за свойствата на ранната атмосфера на самата Земя, която вероятно е имала сходни химични характеристики със съвременния Титан.

Благодарение на високата чувствителност на ALMA учените наблюдавали разпределението в атмосферата на водороден изоцианид (HNC) и цианоацетилен (HC3N), които първоначално били равномерно съсредоточени в района на северния и южния полюс на Титан.

Учудването на изследователите се появило, когато сравнили концентрацията на газа на различни височини в атмосферата. На най-големите височини огнищата на органични молекули се измествали от полюсите.

Тези концентрации извън полюсите са неочаквани, тъй като бързите ветрове в средната атмосфера на Титан би трябвало добре да разбъркват молекулите, образуващи се там. Учените още не са открили обяснение на този феномен.

Сега изследователите разглеждат варианти за топлинно или друго взаимодействие, които взаимодействат с мощното магнитно поле на Сатурн, простиращо се достатъчно далече, за да обхване Титан. Освен това учените не изключват и своеобразна циркулация в атмосферата на спътника.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори