Три черни дупки, всяка с големината на 90 милиона слънца, се сблъскват в далечна галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Три огромни черни дупки, всяка с размер на 90 милиона слънца, бяха забелязани да се сблъскват една с друга със скорост от няколкостотин км. в секунда.

Изследователи от университета в Гьотинген забелязват три огромни черни дупки, нахлуващи една в друга в галактиката NGC 6240.

Преди това учените смятали, че странната форма на тази галактика е причинена от две черни дупки в центъра ѝ.

Галактиката, намираща се на 300 милиона светлинни години от нас, се изучава, за да се разбере как си взаимодействат сблъскващите се галактики.

„Чрез нашите наблюдения с изключително висока пространствена разделителна способност успяхме да покажем, че взаимодействащата галактическа система NGC 6240 е домакин не на две – както се предполагаше досега – а на три супер-масивни черни дупки в нейния център,“ съобщава проф. Волфрам Колатски от университета в Гьотинген, водещ автор на изследването.

Трите огромни черни дупки са разположени в пространство, по-малко от 3000 светлинни години, тоест на по-малко от една стотна от общия размер на галактиката.

„Досега такава концентрация от три свръх-масивни черни дупки никога не е била откривана във Вселената“, добавя д-р Петер Вайлбахер от Института за астрофизика Лайбниц в Потсдам.

„Настоящият случай предоставя доказателства за едновременен процес на сливане на три галактики заедно с техните централни черни дупки.“

Откриването на тази тройна система е от основно значение за разбирането на еволюцията на галактиките във времето.

Д-р Петер Вайлбахер казва: „Ако обаче се осъществи едновременен процес на сливане на няколко галактики, тогава най-големите галактики с техните централни свръх-масивни черни дупки биха били в състояние да се развият много по-бързо. Нашите наблюдения дават първата индикация за такъв сценарий“.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори