Триизмерна карта на думите в мозъка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Семантична карта на мозъка. © Alexander Huth // Software by A.H., James Gao, Mark Lescroart
Антония Михайлова

Учените от Калифорнийския университет в Бъркли са създали подробна карта на мозъка, която показва къде се съхраняват значенията на определени думи.

Съвкупността от областите на мозъка, съдържащи информация за смисъла на понятията и групите понятия, представлява семантична система, която се оказва приблизително еднаква при различните хора. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

Семантичната система е област от кората на големите полукълба, която се дели на отделни региони, отговарящи за предаването на смисъла на думите и групите думи, подобни по своето значение.

Системата е установена в предишни изследвания, които са показали, че тези участъци от мозъка в по-голяма степен реагират на думи, отколкото на набор от безсмислени звуци. Открити са региони, специализирани в абстрактни понятия, глаголи и дори цели последователности от думи, свързани с определени теми.

Но подробни карти на семантичните зони досега не са съществували. За да построят най-пълната карта, в която мозъкът съдържа езиковия смисъл, невробиолозите провели функционална магнитнорезонансна томография (фМРТ) на седем доброволци.

Участниците в изследването прослушали историите, които съдържали в себе си различни семантични домейни – групи от тясно свързани понятия, като храна, инструменти или живи същества.

Слушането на историите отнело повече от два часа, докато учените събирали данните от фМРТ. За обработка на получената информация изследователите се възползвали от алгоритъм, който намира общи черти между отделните триизмерни карти на мозъчната активност и създава семантичен атлас.

Невробиолозите открили, че семантичната система заема повече от 100 различни области в двете мозъчни полукълба и образува сложни модели, които се оказали сходни при различните хора.

Освен това специфичните семантични домейни се оказали прикрепени към определени региони. Но такова сходство може да е резултат от това, че всички участници са представители на една култура, възпитани и получили образование в западни страни, подчертават авторите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори