Трилобитите са били хладнокръвни убийци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Трилобитите
© Mike Peel
Димитър Димитров

Трилобитите са били умели убийци, които преследвали плячката си и използвали многобройните си крака, за да я сграбчват и неутрализират, става ясно от наскоро открити фосили.

Фосилизираните останки са открити в югоизточно Мисури, недалеч от гр. Деслог. Това са така наречените фосили на следи, което означава, че са се запазили не само следите от животинските организми, но и дупките, които са копали. Тези дупки са направени от няколко различни вида трилобити, както и непознати същества, наподобявали червеи.

Статистически анализ на тези дупки показал, че те се пресрещали много по-често от обичайното – знак, че трилобитите умишлено са преследвали плячката си. Според палеобиолога Джеймс Шифбауер (James Schiffbauer) тези пресечни точки определено представляват контакт между трилобит и животните, които е консумирал.

Илюстрация на трилобит, атакуващ плячката си. Stacy Turpin Cheavens of the Department of Orthopaedic Surgery, University of Missouri

Илюстрация на трилобит, атакуващ плячката си. Stacy Turpin Cheavens of the Department of Orthopaedic Surgery, University of Missouri

Седиментните скали, в които са открити фосилите, се утаили по време на периода Камбрий – преди 485 до 540 млн. години, когато местността се е явявала океанска плитчина. Плиткото дъно най-вероятно е било населявано от множество микробни форми на живот, които били идеална храна за червееподобните същества от тази епоха. Тези пък праисторически червеи били предпочитана храна за трилобитите.

След подробни изследвания учените разбрали, че около 30% от тунелите се пресичат, а това означава, че една трета от тях са били изкопани от трилобити с цел намиране на плячка.

„Наблюдаваме сложно поведение в доста ранен период от същество, което повечето хора смятат за изключително просто устроено“, добавя Шифбауер. Освен големите си очи, трилобитите може да са използвали и обонянието си при лова на червеи.

Изследванията са публикувани в сп. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Live Science

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори