Трусът в Непал изместил Катманду, но не се отразил на Еверест

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Тибетското плато
Антония Михайлова

Най-силното за последните 80 години земетресение в Непал, което по последни данни е отнело живота на над 5500 души, не се е отразило на височината на Еверест, съобщава The Straits Times.

Според експерти, ако има изменения, то става дума за не повече от няколко милиметра.

Междувременно сеизмолози установиха, че почвата под столицата на Непал – Катманду, се е изместила с три метра. До този извод е стигнал специалистът по тектонски колебания от Кеймбриджкия университет Джеймс Джексън. Изводът съвпада с данните, получени от учените от университета на Аделаида в Австралия.

„Очевидно земетресението е било в района на Големия хималайски разлом“, съобщава Санди Стийси, ръководител на факултета за физически науки университета на Аделаида. На това място се срещат Индийската и Евразийската плоча, сблъсъкът между които е образувал Тибетското плато. Сега движението на плочите продължава, предизвиквайки мощни земетресения веднъж на няколкостотин години.

Според Стийси най-голямото изместване на земната кора в резултат на земетресението е било северно от Катманду и е „преместило“ столицата на страната с три метра. Все още не е известно дали изместването е било толкова съществено, за да се преразглеждат точните световни карти.

Дали височината на Еверест се е изменила, ще може да се говори след изследване на местността от спътници, казва Йен Майн, професор по сеизмология и петрофизика от Единбургския университет, цитиран от The Guardian. Той смята, че след съботното земетресение през следващите няколко месеца ще последват нови.

Според Марк Алън от факултета по наука за Земята в университета на Дърам, „да се каже, че Катманду се е изместил на три метра, би било опростено“. По мнението му триметрово изместване може да настъпи в хипоцентъра на земетресението, тоест на дълбочина 15 км, а с отдалечаване от огнището, включително и в посока към повърхността на Земята, тази величина намалява.

При това, по последни данни, изместването на земната кора не е повлияло на най-високия връх на света – Еверест. Границата на плочите се намира западно от Еверест и близо до повърхността и по този начин хоризонталните движения почти не се отразяват на върховете.

В момента установената височина на Еверест е 8848 м над морското равнище. В неделя земетресението провокира откъсването на лавина, в резултат на която загинаха 18 души в базовия лагер. Още една лавина падна във вторник (28 април). Над 250 души са в неизвестност.

Според сеизмолога Паскал Бернар Индийската тектонска плоча продължава да потъва под Евразийската, предизвиквайки нейното издигане. Процесът е започнал преди 100 млн. години, когато индийският субконтинент окончателно се е отделил от суперконтинента Гондвана.

Тази зона на контакт акумулира голямо напрежение. Именно това колосално напрежение се освобождава при образуване на разлом. Затова районът на Хималаите се явява континентална част от планетата с най-голям брой потвърдени земетресения.

По думите на учения образувалата се в събота пукнатина, съпровождана от трусове с магнитуд 7,8 по Рихтер, е едва началото и следва да се опасяваме от нови разкъсвания, а това значи и трусове, както източно, така и западно от зоната на земетресението. Подземни тласъци с още по-голяма сила могат да се повторят в продължение на месеци и дори години, предсказва ученият.

„Прогнозираме, че максималният магнитуд може да достигне 8,5–9 в района на Непал, което може да освободи енергия, 30 пъти по-голяма в сравнение със събитията от събота“, казва Паскал Бернар. Във всеки случай, казва сеизмологът, Непал не може да избегне гигантско земетресение. Под заплаха са южните райони на Хималаите, включително Индия и Бангладеш, пише Le Monde.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори