Трябват ни „Мъже в черно”. Да държат изкъсо извънземните

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Участниците в международния икономически форум, проведен наскоро в Давос, обсъдили колко рискува човешката цивилизация, ако влезе в контакт с пришълци, или изобщо просто ако знае за съществуването на други цивилизации във Вселената.

Вероятно след десет години ще разберем, че Земята не е единствената планета във Вселената, на която има живот, заявили участниците във форума. И признали, че съществува заплаха от среща с представители на извънземни цивилизации. При това напълно сериозна. Експертите призовали световната общественост да я оцени и да се готви за срещата с пришълците. Освен това прозвучало предложението да се създадат спецслужби – от рода на „Мъже в черно”, които да откриват извънземни и своевременно да реагират на опасността, идваща от Космоса.

Участниците във форума се опасявали не само от непосредствени контакти с чужд разум, но и от хипотетични. Те предрекли: „Дори откриването на възможни зачатъци на живот на други планети ще предизвика разговори за съществуването на живот във Вселената, което на свой ред ще подкопае основите на философиите и религиите.”

Изглежда, изводите, до които са стигнали в Давос, са следствие на усилията, предприети от учените в последно време.

От една страна, потенциално обитаемите светове стават все повече – благодарение на изследванията, които астрономите водят с помощта на орбиталния телескоп „Кеплер”. Специалистите от НАСА например обявиха, че до 2013 г. са успели да открият 2740 екзопланети. Новите данни свидетелстват, че планетите са доста разпространени обекти във Вселената. Има ги около повечето звезди.

„Сега не се съмняваме, че някога ще открием точно копие на Земята – заявил Стивън Хауъл – един от водещите изследователи на телескопа „Кеплер”, въодушевен от последните открития.

Никой не знае какво да правим, ако се намерим едни други

Според данни на сп. Nature биолозите и астрономите и досега не знаят как да постъпят, ако извънземен разум бъде открит. Етичната и нормативната неопределеност по този въпрос не им дават мира. Учените смятат, че е необходим план за действие в случай на контакт с пришълци. А такъв няма. И нито едно правителство не разполага с концепция за реагиране на такива открития.

Съответната инструкция имат само експертите, работещи по програмата SETI, които се опитват да уловят сигнали от наши съседи по Вселена. Те имат за задача внимателно да проверяват получените данни, след това да им дадат международна публичност. И да не бързат с отговора.

„План за действие трябва да се състави на ниво ООН – призовава още преди няколко години Мартин Доминик, астрофизик от британския университет на Сейнт Андрюс. И намеква: има вероятност за агресия от страна на пришълците. Казва, „разумът… и общественият живот в други светове може да бъдат, както и на Земята, свързани с насилие”.

Атеисти и будисти не се плашат от пришълци

Тед Петърс, професор богослов (Pacific Lutheran Theological Seminary) провел социологическо проучване, за да изясни няма ли да рухнат световните религии, след като стане известно, че извънземните съществуват. И няма ли да се разклати изобщо вярата в Бога.

За проясняване на ситуацията професорът запитал няколко хиляди представители на различни конференции. Питал и атеисти. Всички будисти заявили, че извънземните изобщо няма да повлияят на тяхната вяра. За другите религии обаче безспорният факт за съществуването на братя по разум ще създаде проблеми.

Заплаха за личните си религиозни убеждения например виждат около 8% от католиците. Те заявили, че ще бъдат силно потресени. 22% от запитаните се опасяват за състоянието на своята религия изобщо. И над 30% вярват, че заплаха е надвиснала и над представителите на другите религии.

Горе-долу в същите пропорции се разпределят и страховете сред другите християнски общности (от рода на евангелисти и протестанти). Професорът обаче няма данни как стоят нещата при мюсюлмани, индуисти и юдеи.

Най-единодушни и безстрашни във възприемането на братята по разум са атеистите. От тях само 1% смята, че извънземните могат да променят възгледите им за околния свят. И 69% от невярващите в Бога не се съмняват, че запознанството с други разумни същества ще хвърли в криза световните религии. Сред вярващите към подобно мнение се придържат 34% от запитаните.

Всяка извънземна цивилизация си има свой Исус?

Сред сериозните учени Пол Дейвис, астробиолог от Аризонския университет, първи предрекъл, че извънземните ще породят сериозни теологични проблеми, или поне за християнството.

„Християните вярват, че Исус е дошъл на Земята да спаси човечеството – коментира ученият резултатите от изследването на Петърс. – А наличието на извънземни предполага следното – или трябва да размножим Исус – по един Божи син на всяка обитаема планета, или да измислим причина защо само човечеството е удостоено с особеното внимание на Господа.

Бог е един за всички вселени

Сякаш за да успокои стадото си, което учените аха-аха ще огорчат със съобщение за открита извънземна цивилизация (или това ще се случи след 10 години, както обещават на световния икономически форум), Ватиканът издига идеята, че Господ може да сътвори не само хората, но и зелените човечета. И че може да се съвместява вярата в Бога и в братята по разум.

За своеобразен манифест на „братството във Вселената” служи статия за извънземните, публикувана преди няколко години в сп. L’Osservatore Romano. Негов издател е Ватиканът.

Авторът на статията не е някой фанатик уфолог, а самият отец Хосе Габриел Фунес, признат от научната общественост астроном и директор на Ватиканската обсерватория – Спекола, разположена в лятната резиденция на папата. А съдържанието на статията със заглавието „Извънземни – братя мои” по-скоро отразява и възгледите, които от известно време доминират сред католическото ръководство.

Фунес обявява, че вярата в Бога и в разумния живот на други планети не си противоречат. Освен това той допуска, че извънземните съществуват. Включително и много по-напреднали в развитието си от нас. И ги е сътворил същият Господ Бог, който е един за всички вселени.

„Както на Земята е представено велико многообразие от същества, то някъде вероятно има и други, създадени от Бога, включително разумни. Не е наша работа да ограничаваме Неговата свобода. Още свети Франциск от Асизи е смятал всички земни твари за наши братя и сестри. Така че защо хората да не се отнасят точно така към извънземните. Като с братя. Те също са част от Божествения замисъл.”

Според учения човекоподобните братя по разум наравно с хората могат да разчитат на изкуплението и спасението, дарено от Исус Христос, както и на Божието милосърдие.

Габриел Фунес пише, че извънземните може да са безсмъртни, неподложени на болести и тлен, живеещи по Божиите закони, както някога Адам и Ева в рая преди своето изгнание. Може да са същества, абсолютно лишени от злоба. Но главното, както смята Фунес, е, че те може да са свободни от първородния грях.

Папският астроном не пояснява какво има предвид. Може би смята, че отделни представители на извънземния разум се размножават по различен от половия начин. Кой знае… Нещо такова е казал преди повече от 40 години Владимир Висоцкий в песента си за обитателите на Тау Кит: „Не хочем с мужчинами знаться, а будем теперь почковаться…” („Не искаме да имаме нищо общо с мъже, ще се пъпкуваме”).

Ватиканът отдавна обръща повишено внимание на извънземните. И предишният папа лично е казвал още през 1999 г., че всемогъщият Господ е бил свободен да създаде разумен живот не само на Земята.

Няма нищо страшно

„За 50 години земляните свикнаха с мисълта, че не са сами във Вселената – твърди известният британски психолог д-р Албърт Харисън. – Повечето от хората няма да се объркат дори ако получат безспорни доказателства за съществуването на извънземни. И няма да изпаднат в паника, ако пришълците кацнат на Земята.”

В специално издание на научното списание Philosophical Transactions of the Royal Society, посветено на извънземните, докторът дава за пример многогодишни изследвания. И уверява, че светът силно се е променил, откакто американският Конгрес е заявил през 1961 г., че извънземните със сигурност ще хвърлят човечеството в ужас и хаос.

Атмосферата на страх се е съхранила още доста години. През 1974 г. американски изследователи изпратили от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико радиопослание към извънземни цивилизации. И веднага получили „пляскане през ръцете” от притеснената общественост по цял свят. Конгресът взел решение за пълна забрана на изпращането на сигнали към други светове от територията на САЩ. Казват, по-добре е да си седим тихо. И да не привличаме внимание.

Източник: КР

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори