Цербер и Вулкан са възможните имена на спътници на Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Първооткривателите на двата нови спътника на Плутон затвориха на 26 февруари интернет гласуването, в което всеки можеше да предложи най-доброто според него име от царството на бога на подземното царство. Предложения са дали над 450 000 души и лидери сред имената са Цербер и Вулкан.

Четвъртият и петият спътник на Плутон – Р4, с размери между 13 и 34 километра, и Р5 (15-24 км), са открити през 2011 и 2012 г. от космическия телескоп „Хъбъл” и група учени под ръководството на Марк Шоуолтър от института SETI. Според правилата на Международния астрономически съюз спътниците на Плутон трябва да получат имена на персонажи от гръцко-римската митология, свързани с подземното царство на Аид.

Първооткривателите, преди да предложат свой вариант, решиха да се обърнат към „колективния разум” и предложиха на всички желаещи да гласуват за едно или няколко от 12 имена, които изглеждат най-подходящи за спътниците на Плутон.

Най-предпочитаното име в гласуването е Вулкан – римски бог на разрушителния огън и ковашкото изкуство. За това име са гласували 174 000 души. На второ място е Цербер, триглавото куче пазач на вратата на подземното царство. Той е получил 99 400 гласа.

Астрономите отбелязват, че резултатите от гласуването имат само ролята на съвети и че не е задължително спътниците да се нарекат по волята на мнозинството.

„Сега моля потърпете. За да изберем и утвърдим окончателните имена на P4 и P5, може да са необходими 1-2 месеца”, пише Шоуолтър в съобщение на сайта.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори