ЦЕРН и Google ни канят на онлайн екскурзия из Колайдера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Европейската организация по ядрени изследвания (ЦЕРН) съвместно с Google предоставя онлайн екскурзия по своите лаборатории, става ясно от съобщение на нейния сайт.

В рамките на проектите Google Maps и Google Street View потребителите на мрежата могат да се отправят на виртуален тур, който започва от град Мерин на френско-швейцарската граница, недалече от Женева.

Ресурсът позволява да се разхождате из улиците на града и да разгледате от различни позиции забележителностите на Мерин, например улиците, наречени в чест на известни физици, а също да надникнете в центъра на управлението.

Освен това можете да видите протонния суперсинхротрон (предускорител, на който частиците преди влизане в Големия адронен колайдер се ускоряват до енергия 450 гигаелектронволта).

ЦЕРН и Google започнали да си сътрудничат в рамките на проекта Google Maps през 2010 г., а през 2013-а се появили първите изображения на Големия адронен колайдер и четирите му основни детектора – ALICE, ATLAS, CMS и LHCb. Специално за ЦЕРН интернет-гигантът е създал страница в рамките на Google Street View.

В ЦЕРН, на границата между Швейцария и Франция, е разположен Големият адронен колайдер – най-голямия ускорител в света. През 2012 година специалистите от организацията съобщиха за откриването на частица със свойствата на Хигс бозона, припомня Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори