Църковните служби удължават живота на жените?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Психолози от Харвард откриха неочаквана позитивна роля на църквата в живота на обществото – оказва се, че редовното посещение на църковни служби понижава вероятността от преждевременна смърт сред жените с 30% и удължава живота им с 5 месеца, става ясно от статия, публикувана в изданието JAMA Internal Medicine.

„Получените от нас резултати говорят, че посещението на служби дава на хората нещо повече от индивидуална духовност. Тяхното позитивно влияние очевидно включва увеличена подкрепа от околните, снижаване на нивото на пушене и депресия, а също по-оптимистичен поглед на живота“, казва Тайлър Вандеруийли (Tyler VanderWeele) от Харвардския университет (САЩ).

Вандеруийли и колегите му стигнали до този потенциално противоречив извод, като наблюдавали физическото и психическото здраве на повече от 70 000 жени, участващи в проект по мониторинг на здравето сред медицинските сестри (NHS), проведен между 1992 и 2012 година.

В рамките на това допитване жените разказвали не само за своето хранене, начин на живот и вредни навици, но и дали вярвали в Бога и дали посещавали църковни служби.

Както разказва Вандеруийли, в последните две десетилетия били публикувани няколко гръмки изследвания, чиито автори твърдели, че вярата в Бога помагала на хората да преживяват по-добре операции или да преодоляват други проблеми със здравето. Подобни изследвания обикновено срещали много критика, която сочела малките размери на извадката, както и твърдения, че църквите обикновено се посещават от здрави хора.

Авторите на статията решили да се възползват от данните, събрани в рамките на NHS, за да проверят дали изводите на предишните изследвания на тази тема са били верни или за потвърждение на думите на критиците.

Като изучили съдбите на медицинските сестри, учените избрали сред тях само сравнително здрави жени и отчели всички фактори, способни да повлияят на резултатите от анализа – тяхното икономическо положение, образование, произход и редица други социално-икономически фактори.

Изводите били такива: жените, които веднъж седмично посещавали католически меси, служби в православни църкви и протестантски храмове, средно умирали с 30% по-рядко от хората, които никога не ходели на служби. Също така първите живели средно с 5 месеца по-дълго. Освен това те около 27% по-рядко умирали от болести на сърцето и с 21% по-рядко – от рак.

Както признават учените, тези изводи може да не са приложими за жителките на цялата планета – участници в изследването били повечето белокожи християнки и принадлежали към категорията от населението, която най-добре е осведомена за своето здраве.

Критика на статията е коментар на Дан Блейзър (Dan Blazer) от университета Дюк в Дърам (САЩ), който не вижда никаква медицинска ценност в публикацията на такива изследвания в професионалните издания и смята, че подобно откритие не трябва да кара лекарите да съветват своите пациенти да посещават църковни служби за удължаване на живота си.

Освен това Блейзър отбелязва, че средната възраст на участничките в това изследване е 60 години, което може да се отрази на неговите изводи и на това, колко медицински сестри от това поколение са били вярващи и колко никога не са посещавали църква.

Като цяло според учения следва да се подхожда изключително предпазливо към изводите от подобни изследвания, като се отчита ограничената приложимост на техните резултати.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори