Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туземците тръгнаха към футбола

6 юли 2014 г. в 11:14
Последно: 6 юли 2014 г. в 11:15

В Бразилия е регистрирана масова миграция на туземци, които досега живееха изолирано от всякаква цивилизация.

От Бразилия долитат не само футболни новини – това лято там е регистрирана масова миграция на туземци, които никога преди не са се сблъсквали с външния свят и нямат имунитет дори срещу обикновен грип.

Миграцията е от Амазония към населените райони на страната. Възможно е туземците вече да са успели да влязат в контакт с местното население.

В началото на изтичащата седмица, малко след като Бразилия победи Чили в 1/8-финала на световното първенство, празнуващите победата граничари открили на границата с Перу близо до селище на местния народ ашанинка следи, принадлежащи на представители на индианско племе, живяло до този момент изолирано от всякаква цивилизация.

Към мястото веднага се запътили правозащитници от организацията Survival International. Те открили многобройни отпечатъци от боси крака, остатъци от временен лагер и храна.

Освен това впоследствие се изяснило, че диваците се опитвали да влязат в контакт с представители на народа ашанинка, но с какво е завършил този опит, е неизвестно.

„Последствията от подобен инцидент могат да бъдат повече от сериозни – казва Хосе Карлос Мерейлеш, представител на Националната фондация на индианците FUNAI. По думите му подобно придвижване на племена, които от столетия живеят далече от цивилизацията и нямат никакви контакти с нея, са нещо необичайно и ненормално.

Но правозащитниците открили хипотетичната причина за случващото се: те смятат, че амазонските индианци са избягали от своите места, понеже там са дошли „чужди“ – наркотрафиканти бродели из местните пътеки, а горите се превърнали в зона на безконтролна и незаконна сеч.

Не е чудно, че между коренните жители и „чужденците“ е настъпил конфликт, в резултат на който индианците, които не са виждали дори пистолет, са били принудени спешно да си съберат вещите и да бягат накъдето им видят очите.

И все пак такова бягство от насилието може да се обърне за туземците в още по-големи беди. Навлизайки на чужда територия, те могат да се сблъскат с противодействия от страна на цивилизованите стопани на тези места. Освен това ги заплашва още по-опасна среща – с болести, срещу които нямат имунитет.

Такива племена нямат имунитет дори към традиционните за нас респираторно-вирусни заболявания. Така се е случвало например в Северна Бразилия през 80-те години, когато група мисионери разположили своя лагер недалеч от туземското племе зо’е, което скоро напълно измряло от напълно привични за съвременния човек болести.

По-късно, в средата на 90-те  години, измряла голяма част от племето мурунауа, чиито представители решили да се запознаят с работещи близо до селището им дървосекачи.

Сегашният контакт с индианците, никога не виждали цивилизация, далеч не е първият. През 2007 година, в Югоизточно Перу, представители на правоохранителните органи със сив вертолет търсели бракониери, изсичащи горите, а се натъкнали на диви индианци.

Отначало представителите на племето се изплашили, а след това започнали да стрелят с лъкове по вертолета. Впоследствие учените продължили да наблюдават диваците, без да се приближават до тях на по-малко от 100 метра.

Това забележително във всички отношения племе се нарича маско-пиро. Неговите представители и досега доста агресивно реагират на хора, нахлули по родните им земи. Те не само не искат да влизат в диалог с никого, но и сипят запалени стрели по преминаващите в близост лодки. Диваците изобщо не могат да се оплачат от внимание – туристите сами ходели в джунглите, за да ги видят.

Наскоро индианците се опитали да нападнат американския антрополог Глен Шепард, който искал да ги изучи и вероятно да установи „демокрация“ по афганистански или иракски сценарий.

Принципно туземните племена се стараят да не напускат своите територии и се опитват да се защитават. Цивилизацията обаче упорито настъпва и към този свят.

Категории на статията:
Синя луна