Древните мъже използвали технологиите за собствено могъщество

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Таксила
Таксила, един от центровете на древните цивилизации на река Инд, Пакистан. Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Изучаване на малки мутации в Y-хромозомите на повече от 1200 мъже е позволило на учените да изяснят, че технологиите в доцивилизационния период може да разпространявани и контролирани от групи мъже, които са използвали тези знания за разширяване на своето влияние и придобиване на максимално генетично „наследство“, става ясно от статия, публикувана в Nature Genetics.

„Взривното разширение на числеността на някои групи мъже, случило се преди 4000 и 8000 години, е сложно да се обясни Най-правдоподобната версия е, че тези „бумове“ може да са станали в резултат на появата на технологични „ноу-хау“, контролирани от неголеми групи мъже. Това може да са били колелото, металургията или методи за водене на организирана война“, казва Кристофър Тайлър-Смит (Christopher Tyler-Smith) от института Сангър (Великобритания).

Тайлър-Смит и колегите му са стигнали до този извод в хода на мащабно изследване на генетичното разнообразие сред съвременните хора, при което учените съпоставили малките мутации в Y-хромозомите на над 1200 мъже, живеещи в най-различни ъгълчета на света.

За разлика от обикновените хромозоми и женската Х-хромозома, Y-хромозомата се предава само от баща на син, което позволява да се проследи разпространението и процъфтяването на конкретни „колена“ и „родове“ от древни хора.

Сравнявайки и съпоставяйки малките мутации в ДНК на съвременните мъже, авторите на статията успели да възстановят историята на миграцията, разпространението и угасването на различни племена от съвременната епоха до времената, когато е живял генетичният Адам – прародителят на всички съвременни мъже – преди 190 000 години.

Изучаването на генетичните перипетии на тези 200 000 години история разкрило няколко интересни неща. По-конкретно учените открили четири необичайни епизода в еволюцията на човека, когато броят на различните варианти на Y-хромозомата рязко нараснал. Те са се случили преди 55 000, 14 000, 8000 и 4000 години.

„Подобен „рисунък“ на генетичното дърво ни говори, че в тези епохи рязко се е увеличил броят на мъжете носители на определени видове Y-хромозоми, което се е случило в продължение само на няколко поколения. Това се е случвало само сред мъже, и то в неголеми техни групи“, добавя Яли Сюе (Yali Xue), колега на Тайлър-Смит.

Първите два подобни епизода може да се обяснят с това, че са свързани с два периода на разширяване на ареала на обитание на човечеството – миграцията от Африка и проникването в Северна и Южна Америка. Двата последни примера на рязко разширение на „генофонда“, случили се в Европа, Тропическа Африка, Южна и Източна Азия, по-трудно може да се обяснят.

Според изследователите генетичният „бум“ преди 4000 години е бил свързан с добре известно ни събитие – колапса на първите цивилизации в долината на река Инд и пристигането на арийските завоеватели, донесли нови технологии със себе си.

Пикът на формиране на новите Y-хромозоми преди 8000 години има очевидни корени – вероятно той е свързан с излизането на бъдещите индо-европейци от каспийските степи и заселването на Европа и Азия. Тези племена от Ямната култура, както днес смятат археолозите, са носили със себе си грънчарското изкуство, тайните на развъждането на коне, изработката на колесни колички и редица други технически новости.

Необичайният характер на появата на новите вариации на Y-хромозомите и малкият брой на мъжете прародители, които се асоциират с тях, говорят, че мъжете тогава са били основни носители на технологиите, строго са контролирали това „ноу-хау“ от времената на бронзовия век и са го използвали за разширение на своето собствено могъщество, благополучие и генетично наследство, заключават авторите на статията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори