Тъмната материя може да се състои от леки частици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA JPL/Caltech and STScI
Антония Михайлова

Независимо от съществуващите научни изследвания и множеството убедителни косвени доказателства тъмната материя все още не е открита и засега нейното съществуване си остава недоказана хипотеза.

При това се смята, че почти 85% от прогнозируемата маса на Вселената се определя тъкмо от тъмната материя. В опит да представят свое обяснение изследователи от университета на Саутхемптън предлагат теория за съществуването на нова „лека“ частица като съставка на тъмната материя.

Много учени смятат, че частиците на тъмната материя имат много голяма маса, тоест подобно на тежките атоми. Никой досега не е разглеждал възможността за съществуването на леки частици тъмна материя.

Според новата хипотеза хипотетичната частица трябва да има маса 100 eV/с2 (1,78266184 × 10-34 кг), което е около 0,02% от масата на електрона. Такава частица очевидно ще взаимодейства с обичайната материя, но не и със светлината. За разлика от другите кандидати за званието частица на тъмната материя тя не може да прониква в атмосферата на Земята поради безкрайно малката си маса.

„Нашата работа обединява разнообразни области от физиката – теоретична физика на частиците, рентгенова астрономия и квантова оптика“, разказва докторът по физика и астрономия Джеймс Бейтман.

„Нашият кандидат за частица на пръв поглед изглежда невъзможен, но резултатите от експерименти и наблюдения не изключват неговото съществуване. Тъмната материя е една от най-важните нерешени проблеми на съвременната физика и ние се надяваме, че нашето предложение ще вдъхнови и други учени да развият тази теория и дори да проведат експериментални изпитания.“

Екипът смята, че на Земята тези частици едва ли някога ще бъдат открити. Те следва да се търсят с космически експерименти, например макроскопичен квантов резонатор (MAQRO). Преимуществото на такъв „експеримент“ е в това, че всички измервания ще се провеждат при невероятно ниски температури и в условията на космическия вакуум.

Ако новите леки частици тъмна материя бъдат открити, експериментът MAQRO ще подобри разбирането на квантовата природа на аналогични обекти.

Научната статия за конкурента на т.нар. вимп е публикувана в сп. Scientific Reports.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори