Търсят Ехнатон по златни пластини от Долината на царете

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Hans Ollermann/Flickr
Антония Михайлова


Египетски археолози усилено изучават фини златни пластини, открити в древноегипетски саркофаг, в надеждата да установят самоличността на погребания в него фараон, съобщава Egypt Independent, цитиран от ТАСС.

Американският изследователски център в Кайро ще задели  28 500 долара за финансирането на проекта на министерството на антиките в Египет за изучаването на 500 фини златни пластини, които от години се съхраняват в дървена кутия в хранилището на Египетския музей.

Според ръководителя на музейния отдел на министерството Илхам Салах специалистите на музея изследват златните листове, които навремето са били открити на мястото на разкопките на гробницата KV55 в Долината на царете в Луксор.

Според една от версиите гробницата принадлежи на Ехнатон (Аменхотеп IV), цар от XVIII династия (1375-1336 г. пр.н.е.) – прочут реформатор, извършил значителни трансформации в политическия и религиозния живот на Египет.

Богато декорираният, включително със злато, саркофаг е изложен в музея, но и до днес остава неидентифициран. Миналата година учените са установили пряка връзка между него и златните пластини. Изследователите се надяват, че установяването на възрастта на тези пластини и разшифроването на надписите в гробницата ще им помогнат да разберат времето на погребението, тоест в бъдеще ще могат да идентифицират и човека, погребан в нея.

Според координатора на проекта Ислам Изат, освен 500-те златни пластини, в дървената кутия се съхранява и открит в гробницата малък фрагмент от череп на човек и ръкопис на френски език, който се отнася към времето на разкопките. В него се посочва, че златото има непосредствено отношение към погребението, но нищо не се споменава за фараона.

Царуването на Ехнатон е било време на невероятна религиозна реформа, при която е въведен монотеистичен култ към бога на Слънцето Атон. Всички централни божества на Новото царство – Амон, Птах, Тот, Озирис, Хор, Анубис – при Ехнатон са били изключени напълно.

Ехнатон е основал и нова столица, като на шестата година от своето управление я преместил от Тива в Ахетатон (Амарна). Там бил издигнат огромен дворец на фараона, който се смята за най-големия от всички постройки на древността.

На входа на резиденцията на Ехнатон е стояла огромна, покрита със злато статуя на самия фараон. Златото е символизирало Слънцето и е използвано широко в декорирането на строителни и други обекти при фараона от XVIII династия.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори