Тътенът на европейския супервулкан: опасения за предстояща катастрофа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Земята се повдига и трепери, газове изтичат в атмосферата – супервулканът Флегрейски полета (Кампи Флегреи) в Италия става неспокоен. Предстои ли изригване?

Всеки е чувал за италианския вулкан Везувий югоизточно от Неапол. По-малко популярен, но суперопасен е разположеният наблизо гигант, който застрашава целия регион: Флегрейски (горящи) полета.

Нищо не издава, че западно от Неапол под земята клокочи огромно количество магма. При последното голямо изригване преди 39 хиляди години се срива цялата земна кора в района. Изпразването на магмената камера води до отваряне на кратер с диаметър 12 км, т.нар. Калдера (Caldera).

Според живеещите 1,5 милиона жители на региона става дума за „най-опасния вулканичен район в света“. Италианските геолози споделят мнението на живущите наоколо. Голямо изригване би зарило „огромна част от Европа“ под дебел слой пепел, казва Агуст Гудмундсон от Университета в Лондон.

ЦУНАМИ В АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ

Ново изригване като това от преди 39 хиляди години би имало невъобразими последици: Неапол ще се превърне в пустиня, цунамита ще бушуват в Адриатическо море, Европа ще бъде обгърната в пепел и прах, а сивия слой във въздуха ще закрие слънцето и ще изстуди климата в световен мащаб за години напред.

Такъв адски сценарий е рядкост, по често се случват малки изригвания в Горящите полета, които обаче също са опасни за жителите на региона. При последното изригване на вулкана през 1538 г. под лава и пепел са загинали 24 души.

Още преди четири години италианската гражданска защита повиши нивото на тревога до „БДИТЕЛНОСТ“. Нови данни обаче дават сериозни основания за тревога.

ТРЕВОГА

Флегрейските полета представляват призрачен пейзаж. Из жълто-кафявите хълмове повяват серни пари, които миришат на развалени яйца. На някои места гейзери изхвърлят бели струи вода към небето.

В последно време концентрацията на въглероден окис в горещите източници се увеличава, по-точно делът му в микса нараснал четирикратно – това само по себе си е сигнал за тревога. Газът може да е индикатор за покачването на магмата, казват учените от екипа на Джовани Киодини от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия пред списание „Nature Communications“.

Освен това парните водни фонтани са станали по-горещи. Температурата им от 230 градуса по Целзий през 90-те години се е повишила до над 300 градуса. Това също е индикатор за възможно изригване на лава, казват учените. За това говори и повишаващото се ниво на „безпокойство под земята“. Земята се повдига и трепери. Това се е случвало на няколко пъти в последно време.

flickr ekieraM Phlegraean Fields

flickr ekieraM Phlegraean Fields

Междувременно под земята е проникнало достатъчно количество магма, за да представляват реална заплаха и по-малки изригвания. Това беше съобщено още през 2012г. В специализираното издание „Geology“. Дали наистина предстои изригване не може да се каже категорично към настоящия момент.

Състоянието „нагоре – надолу“ е нещо нормално за този район. В най-горещата точка на земните движения е разположен град Позуоли (Pozzuoli). Следи от мидени черупки по стари римски колони на пазара на града свидетелстват за това, че мястото е потапяно, че морето е било там. Земята се е издигнала по-късно отново, така сякаш някъде дълбоко под земята великан си е поел дълбоко въздух.

В началото на 70-те и в средата на 80-те години морското равнище се е повишило с повече от 3 метра! Цялото това движение и треперене принудило тогава правителството да евакуира населението за месеци. Изригване обаче нямало.

НОВА ФАЗА

Разглеждайки историята на изригванията на Флегрейските полета, учените се опитват да  калкулират кога може да се случи отново. Една група учени около Андреа Бевилакуа от Националния изследователски институт по вулканите е проучвала така да се каже „жизнения ритъм“ на супервулкана, при което е откроила три фази на повишена активност през последните 15 хиляди години.

И в трите фази изригванията зачестяват в определено време: учените говорят за „клъстери“. Изригванията се случват основно на изток от Калдера, близо до Неапол.

Ако се приеме, че през 1538 г. е започнала нова фаза на изригвания, може да се приеме за вероятно, че в идните 100 години ще има нова ерупция, казват учените. Това може да стане след 4 години или пък след 500 – моделът им не позволява по-точна прогноза.

ДВЕ ДУЗИНИ СУПЕРВУЛКАНИ ПО СВЕТА

Населението трябва да следи сигналите. Земетресения, изпускане на газ от земните недра и повишаване на надморското равнище са ясни индикатори за възможно изригване.

Мегаерупции са възможни и на други места. Около 24 супервулкана се вълнуват в недрата на континентите като повечето от тях са в Азия и Океания. В този район някогашно изригване на Тоба е довело човечеството почти до изтребление.

Като супервулкани се описват онези, които само в рамките на едно изригване могат да „изплюят“ 1000 пъти повече материал от Маунт сейнт Хелън през 1980 г., което е третата най-голяма ерупция за целия 20 век. Най-известният супервулкан в света е Йелоустоун в САЩ.

Категории на статиите:
Явления

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори