Убива не стресът, а реакцията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Въпреки разпространеното мнение стресът не е причината за проблеми със здравето. Изследване на учени от Пенсилванския университет сочи, че реакцията на събитията може да помогне в предсказването на хронични заболявания за 10 години напред.

На пръв поглед това може да изглежда банално, но откритието на американските учени е доста неочаквано и противоречи на общоприетите възгледи. Оказва се например, че при еднакво голямо количество работа ядосващият се, страдащ от усещане за несправедливост човек впоследствие ще има повече здравословни проблеми от този, който не се плаши от многото работа.

Учените са провели мащабно изследване с участието на 2000 души. Всяка вечер в продължение на 8 дни участниците в експеримента подробно разказвали какво им се е случило през изминалите 24 часа. Особено внимание се отделяло на използването на времето, на настроението, здравето, работоспособността и на стресови събития от рода на натоварено улично движение, скандали, притеснения за болно дете и т.н. В хода на експеримента било контролирано количеството на кортизола, наричан „хормон на стреса”.

След това учените анализирали получената информация и я свързали с данните MIDUS (демографска информация, статистика на хроничните заболявания и т.н.). Отчитал се и характерът на хората – според страниците им в социалните мрежи и от анкети. Първият такъв експеримент се състоял през 1995 г., вторият – след 10 години, а сега учените успели да съпоставят всекидневния живот на човека и събитията, които му се случвали, с дългосрочните последствия върху неговото здраве.

Изяснило се, че младите хора изпитват стрес по-често, отколкото по-зрелите. Хората с по-високи когнитивни способности страдат от по-голям стрес, отколкото хората с по-ниски. Аналогично хората с по-високо ниво на образование изпитват повече стрес от хората с по-ниско ниво.

Особен интерес предизвиква начинът за борба със стреса, която има доста по-голямо значение от количеството стрес. Тук ситуацията е обратна – по-възрастните хора по-зле се борят със стреса, който в техния етап от живота е по-малко, и борбата с него е загубена (напомняме, че изследването е проведено в Америка). На свой ред младите се сблъскват със стреса по-често и се справят по-лесно. Същото се отнася за интелектуално развитите хора – независимо от по-голямото количество стрес те по-добре се справят със стреса от хората с ниски когнитивни способности и по-ниско ниво на образование.

Източник: CNews

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори