Учен: Да свържеш мозъка си с изкуствен интелект е самоубийство

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Известният предприемач Илън Мъск и неговият стартъп Neuralink скоро ще помагат на хората с неврологични разстройства и дори евентуално да се съревновават със суперинтелигентна изкуствена обща интелигентност.

Но това не е много добра идея, казва когнитивният психолог Сюзън Шнайдер. Тя написа тази седмица статия за Financial Times, в която твърди, че този проект може да е „самоубиство за човешкото съзнание.“

За да е сигурен, че човечеството няма да бъде завладяно, нито изпреварено от бъдещия изкуствен интелект, планът на Мъск предвижда да слее човешкия мозък с компютрите с идеята да се засили неимоверно нашата интелигентност.

Но Шнайдер, изследовател в Университета Пасифик, твърди, че това ще доведе до самоубиство.

„Може да разширяваш своята интелигентност със чипове, но в крайна сметка ще стигнеш до точка, в която слагаш край на живота си,“ пише тя. „Аз наричам това източване на мозъка.“

Когато технологията напредне достатъчно, за да можем да избираме каква част от мозъка си да слеем с изкуствен интелект, ще бъде много трудно да установим колко точно е твърде много. „Дали да бъде 15% неврологично заместване или 75%? Всеки избор изглежда спорен,“ завършва тя.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори