Учените, които вярват в Снежния човек

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

bigfootlunchclub.com
Антония Михайлова

С търсене на Снежния човек основно се занимават любители ентусиасти. Но неколцина сериозни учени в областта на антропологията и приматологията смятат, че Снежният човек наистина съществува или такава възможност не е изключена и заслужава сериозно разглеждане.

Един от тези учени е д-р Гроувър Кранц. На него принадлежи изказването: „Много революционни научни открития са били извършени от любители или от хора, които само косвено са били запознати с областта на изследване.“

Ето кратък обзор на дейността на няколко експерти, занимаващи се с изучаването на Снежния човек. Често им се е налагало да търпят присмеха на колегите си, но те са продължавали да се придържат към убеждението, че Снежният човек е тема, която трябва истински да се изучава.

Д-р Гроувър Кранц

Гроувър С. Кранц е роден през 1931 година в Солт Лейк Сити. Той е получил степен магистър по антропология в Калифорнийския университет в Бъркли и докторска степен в Минесотския университет. Ученият е работил като професор във Вашингтонския университет (WSU) 30 години до пенсионирането си през 1998 година.

В паметната бележка в списанието на WSU са били отбелязани неговите постижения в традиционните области на антропологията, но присъствало и следното споменаване: „Независимо от рязката критика и щетите за своята професионална репутация, Гроувър се занимаваше с изследване и събиране на доказателства за съществуването на Снежния човек. Той дори пътува в Русия и Китай, за да изучи подобни местни легенди за много голям изправен примат.“

Джейн Гудол

Джейн Гудол, един от най-известните приматолози в света, смята, че Снежният човек съществува. Тя е получила признание за своите изследвания на поведението на шимпанзето. Първоначално учените подложили на критика изследванията ѝ на шимпанзето, но в днешно време те са получили всеобщо признание в научната общественост.

„Говорила съм с много индианци, всички те описваха едни и същи звуци, а двама са го виждали – разказва тя пред националното радио на 27 септември 2002 година.

© Тhe Jane Goodall Institute

© Тhe Jane Goodall Institute

Гудол е чела много литература на тази тема. Отчитайки многобройните съобщения за Снежния човек от цял свят, тя смята, че трябва да се отнасяме сериозно към възможността за неговото съществуване.

През 2012 година пред Huffington Post тя казва, че още няма достоверни доказателства за съществуването на Снежния човек. „Но не възнамерявам да признавам, че той не съществува – отбелязва тя. – Тази тема ме вълнува и аз бих искала той да съществува в действителност.“

Д-р Самуел Сентел

Самуел Сентел има частна практика като невропсихолог в Луизиана. Той е получил докторски степени по медицина и психология в университета Вандербилт. Интересува го изследването на Снежния човек от гледна точка на биологията и психологията.

На сайта на обществото за научни изследвания през 2012 година той поставил пост: „Снежният човек/Йети се явява интересна област от нашата култура, но науката упорито отказва да изучава всякакви епизодични данни за него.

Историите за Снежния човек понякога се явяват измислици, но фалшификациите също може да се изучават от гледна точка на социалната психология. Но не всички съобщения за Снежния човек са измислица. Снежният човек представлява също архетип на колективното безсъзнателно, затова този феномен може да се изследва от гледна точка на психоанализата и феноменологията.“

Д-р Сентел смята, че „аномални екскременти и кичури козина, както и други доказателства потвърждават съществуването на Снежния човек“.

Д-р Джон Биндернейджъл

Биологът Джон Биндернейджъл е канадски специалист в областта на дивата природа. В автобиографията на своя сайт той е поставил снимка, където се е снимал заедно с Джейн Гудол. Гудол държи предполагаем отпечатък от крака на Снежния човек, който Биндернейджъл открил през 1975 година в Британска Колумбия, Канада.

„Биолозите на дивата природа, заедно с мен, разглеждат следите като доказателство за присъствието на мечки, елени, вълци и други животни. Следите се явяват по-важно доказателство за присъствието на вида в региона, отколкото епизодичните появи на самото животно.

Убеден съм, че Йети е съществуващо животно, което заслужава изучаване, както и всеки друг бозайник. Лично мен повече ме интересува въпросът как то зимува в студените региони на Северна Америка, отколкото споровете съществува ли наистина, или не“, пише Биндернейджъл.

Д-р Естебан Сармиенто

Д-р Естебан Сармиенто е биолог и приматолог, работил като функционален анатом в Американския музей за естествена история. Без да твърди, че Снежният човек съществува, Сармиенто смята, че такава възможност има, затова трябва да се изучат всички налични доказателства.

През 2009 година той посетил конференция в Тексас и коментирал видео със Снежния човек, заснето през 1967 г. (филма на Патерсън-Гимлин).

„Ако това не е монтаж, то движенията на това животно много напомнят човешките“, казал той. По думите му движенията на Снежния човек на филма не приличат на движенията на човекоподобните маймуни.

Д-р Лерой Фиш

Лерой Фиш (1943–2002 г.) е получил степен доктор по зоология и екология във Вашнигтонския университет. След като се пенсионирал, е работил като консултант в Организацията по изследване на Голямата стъпка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори