Учени откриха „мащабна структура“, дебнеща зад Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Фрагмент от обзора на централната част на Млечния път. Вдясно е мъглявината Трифида. Благодарение на това, че в инфрачервения диапазон тя е прозрачна, са станали ясно видими многобройни скрити зад нея неизвестни обекти. Сред тях са двете новооткрити цефеиди.
© ESO/VVV consortium/D. Minniti
Ивайло Красимиров

Учени от аржентинския Национален университет в Сан Хуан казват, че са открили „мащабна структура“ в до голяма степен невидима част от галактиката Млечен път, според нова статия приета за предпечат и публикувана на сървъра arXiv в края на миналия месец. Материалът е изпратен в списание Astronomy and Astrophysics, но все още не е рецензиран.

За да бъде ясно, структурата тук не е какъвто и да е обект, създаден от човека; По-скоро това е новооткрит галактически клъстер, който се крие зад Млечния път. Като се има предвид колко трудно е да се наблюдават други обекти през Млечния път, е вълнуващо, че изследователите изобщо са успели да наблюдават този галактически куп.

Какво се случва отвъд галактиката и защо е такава мистерия там? Представете си, че можете да видите през земята, морето и магмата от другата страна. Същото важи и за опита да се погледне „през” галактиката Млечен път към това, което се намира отвъд. Зоната на неизвестност, създадена от самия Млечен път, се нарича Зона на избягване (ZOA).

Но не е ли галактиката предимно празно пространство? Бихте могли да погледнете „през“ голяма част от нашата Слънчева система в този смисъл, но има два усложняващи фактора. Опитвали ли сте някога да гледате през прозорец от ръба вместо фронтално? Той е супер изкривен и може дори да не е използваем, защото дори нещо ясно има недостатъци, които визуално се натрупват, когато го гледате отдалеч. Ако погледнете голям аквариум, е лесно да видите през широкия, плитък изглед отпред към стената отзад, но е по-трудно да видите, ако погледнете през краищата.

Този ефект се нарича затихване. Среди като вода и стъкло закриват преминаването на светлината на достатъчно голямо разстояние. И тогава трябва да добавите галактическия безпорядък от планети, звезди и частици, всички от които допринасят за мъглявия изглед на по-ясните части на Млечния път. Нещо повече, самият център на Млечния път е свръхмасивна черна дупка, която е милиони пъти по-голяма от нашето слънце, и милиони други звезди обикалят около нея, образувайки стегнат, блестящ клъстер, през който е още по-трудно да се види.

И така, разгледахме какво предизвиква сенките, но какво да кажем за самата светлина? „Извънгалактична фонова светлина“ е терминът за специален вид светлинно замърсяване, което се случва в космическото пространство. Тъй като Вселената е безкрайно огромна — и се разширява през цялото време! — светлината, която генерират звездите, остава в сместа практически завинаги. Помислете за снимка с дълга експозиция, особено такава, която телефонът ви може да предложи да направите в нощен режим. Светлината се задържа и създава нова светлина, докато пътува. Тази светлина отскача в почти вечността, засилвайки сенките, които несветещите физически бариери в галактиката, като планети и прах, създават. Между светещите обекти, които закриват това, което е зад тях, супермасивната черна дупка, която закрива това, което е зад нея, и безбройните обекти и петънца, които закриват това, което е зад тях и хвърлят сенки, ефектът на разбъркване е налице. Районът, който се създава, се нарича Зона на избягване и покрива около 20 процента от небето, видимо от Земята. Това ни пречи да видим голяма част от Млечния път в детайли, както и всичко, което се намира зад и отвъд него.

Учените са прекарали векове, чудейки се как могат да погледнат „през” Зоната на избягване по някакъв начин. На Земята да видите мъртвата си точка в кола може да е толкова лесно, колкото да погледнете през рамо, докато сменяте платното на магистралата. Но не винаги е имало добър начин да се направи това в космоса. Учените трябваше да разработят изцяло нови начини, за да се опитат да видят през физическия и фотонен хаос.

С течение на времето те разбират, че ако изместят спектъра на светлината в играта – от видимия спектър към инфрачервената зона – Млечният път е много по-лесен за наблюдение и изследване с нашата широка селекция от дистанционни инструменти. Вследствие на това откритие различни инструменти са изследвали Млечния път, използвайки инфрачервена честотна лента в продължение на 40 години, започвайки с проучването на IRAS през 1983 г. Учените също са го изследвали с помощта на рентгенови лъчи и радиовълни.

Досега обаче повечето наблюдения се фокусират върху идентифицирането и преброяването на галактики или клъстери в опит просто да се наблюдава, че съществуват. Ами ако тази 20-процентова област от небето е една суперструктура, която заема цялата област на сянка, като злодей в анимационен филм? Да, това звучи смешно, но не знаем достатъчно, за да го изключим.

В това ново изследване учените го издигнаха на следващото ниво, като анулираха ефектите на Зоната на избягване, за да намерят подобен гъст регион извън Млечния път, който е „скрит“ в Зоната.

Това, което откриват, е извънгалактична структура, което просто означава обект или колекция от обекти, които съществуват извън галактиката Млечен път. При анализа на „региона с прекомерна плътност“, върху който са избрали да се съсредоточат за това изследване, учените са успели да покажат, че той има много от същите качества като другите галактически купове, за които знаем.

Те успяват да наблюдават това и да използват неща като червено отместване – проследяване на видимото в инфрачервения спектър и обратно изчисляване на вероятното му присъствие във видимия спектър – за да изградят цялостно впечатление за тази плътна област извън нашата галактика. „Съгласието на червените премествания, получени от трите различни метода, и изчислените параметри на клъстера позволяват да се потвърди природата на тази структура като галактически клъстер, разкривайки нова извънгалактична система, която е била скрита зад изпъкналостта на Млечния път“, заключават изследователите в своята статия. „Този резултат е много задоволителен за нас“, казва водещият изследовател Даниела Галдеано пред изданието Vice.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори