Откриха черна дупка „в нашия космически двор“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Черните дупки са страхотни и мощни и могат да изглеждат малко страшни, благодарение на репутацията си на гравитационно привличане, толкова силно, че дори светлината не може да избяга. Така че нека приветстваме Gaia BH1, новата най-близка черна дупка до Земята.

Gaia BH1 е латентна, 10 пъти по-масивна от нашето слънце и се намира на около 1600 светлинни години в съзвездието Змиеносец. Екипът зад откритието казва, че е три пъти по-близо до Земята от предишния победител, черна дупка, разположена в съзвездието Еднорог.

Gaia BH1 е достатъчно близо, че астрономическият център NOIRLab на Националната научна фондация я смята за намираща се „в нашия космически двор“. „Въпреки че има много заявени откривания на системи като тази, почти всички тези открития впоследствие бяха опровергани“, каза астрофизикът Карим Ел-Бадри в изявление на NOIRLab в петък. „Това е първото недвусмислено откриване на подобна на слънце звезда в широка орбита около черна дупка със звездна маса в нашата галактика.“ Черните дупки със звездна маса са от 5 до 100 пъти по-големи от масата на нашето слънце в сравнение със свръхмасивните черни дупки, които живеят в центровете на галактиките.

Ел-Бадри е водещият автор на статия за черната дупка, публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Дългият списък на съавторите показва колко сложно и предизвикателно е било изследването. Откриването на тази черна дупка беше научен триумф с много слоеве. Историята започва с космическата обсерватория Gaia на Европейската космическа агенция, която каталогизира звездите на нашата галактика Млечен път.

Изследователи, търсещи данни от Gaia, забелязаха звезда, много подобна на нашето слънце, която показваше отличително поклащане, което предполага, че нещо я дърпа. Това нещо се оказа спящата черна дупка. Спящите черни дупки са трудни за забелязване, защото не вдигат голям шум (като тази черна дупка, изхвърляща космически струи); те просто се разхлаждат. „Единствената причина, поради която тази черна дупка може да бъде открита, се дължи на способността на Gaia да вижда позицията на звездата (която обикаля около нея) с толкова висока точност“, пише членът на екипа на Gaia Тинеке Рьогерс в изявление на ESA в петък. „Тази позиция се клати, когато звездата се движи около черната дупка.“

Наблюдението на Gaia беше само началото. Астрономическият екип се обърна към други телескопи, за да разгледа откритието. Телескопът Gemini North, управляван от NOIRLab в Хавай, изигра ключова роля, като позволи на екипа да направи прецизни измервания на орбитата на звездата, забелязана от Gaia. „Не можахме да намерим правдоподобен астрофизичен сценарий, който да обясни наблюдаваната орбита на системата, която не включва поне една черна дупка“, каза Ел-Бадри. Черни дупки като тази се образуват от колапса на масивни звезди, така че Gaia BH1 и нейната придружаваща звезда съставляват двойна система.

Формирането и еволюцията на системата е малко мистериозно. Рьогерс описа черната дупка като „доста специална“, казвайки: „Тя е различна от всички други известни черни дупки и нейното съществуване е трудно да се обясни със стандартните двоични модели на еволюция.“ NOIRLab изчислява, че може да има 100 милиона черни дупки със звездна маса в Млечния път, въпреки че много малко са потвърдени. Откриването на Gaia BH1 е важна стъпка към локализирането и разбирането на тихите черни дупки, които не обявяват шумно своето съществуване в космоса. Така че добре дошли в квартала, Gaia BH1. Това може да е началото на ново разбиране за това как се развиват бинарните звездни системи. Това показва, че спящо не означава скучно.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори