Учени откриха неизвестен досега вид динозаври в Австралия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Палеонтолози заявиха, че в Австралия са открили фосилизирани кости от неизвестен досега вид гигантски динозаври, чиито прародители са дошли от Южна Америка, като преминали през Антарктида преди около 105 милиона години, предаде Франс прес.

Динозавърът с дълъг врат е кръстен Savannasaurus elliottorum и принадлежи към семейството на зауроподите. То включва най-едрите животни, които някога са живели на нашата планета. Става въпрос за тревопасен динозавър, който достигал дължина около 14 метра.

Фосилите му са намерени в Куинсланд. Учените попаднали и на кости от друг зауропод, кръстен Diamantisaurus matildae. Двата екземпляра били наречени Уейд и Матилда от палеонтолозите.

Тези два вида изглежда са се срещали единствено в Австралия. Новите находки вероятно ще допринесат за възобновяване на дебатите за произхода на динозаврите в тази част от света и за периода, когато животните са дошли тук. Според някои експерти двата вида са дошли преди периода креда, започнал преди 145 милиона години и приключил преди 66 милиона години с падането на голям метеорит, който предизвикал изчезването на половината от живите видове, включително динозаврите.

„Новото откритие обаче подкрепя друг сценарий – заяви ръководителят на изследването палеонтологът Стивън Поропат от университета в Упсала, Швеция. – То навежда на мисълта, че въпросните два вида зауроподи имат южноамерикански прародители, които минали по ивица суша, за да стигнат до Антарктида, след това минали по брега на континента и поели по друга ивица суша, която ги отвела до Австралия. През по-голямата част от периода креда Антарктида била прекалено студена, за да може толкова едри тревопасни да оцелеят след подобно пътуване. Преди около 105 милиона години обаче настъпило затопляне, което позволило минаването им.“

Резултатите от извършените разкопки показват, че в Антарктида, която днес е покрита с лед, дебел 2 км, по онова време е имало гори. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори