Откриха гравирана човешка кост в гробница на маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Костта с глифите. Снимка: Естрада - Бели
Ивайло Красимиров

Учените сега се опитват да отгатнат дали става дума за останките на крал или пък пленник.

Руините на Холмул се намират в Гватемала, по – конкретно в департамента Петен и не са особено популярни сред туристите, тръгнали по следите на изгубената цивилизация на маите. По-популярната дестинация в Гватемала е Тикал, един от най-известните градове на маите, посещаван от хиляди хора всяка година. А Холмул е само на 30 км оттам.

Напоследък се множат доказателствата, че посещението на храмовите структури в Холмул си заслужава. След като археологът Франсиско Естрада – Бели откри доказателства за висока степен на развитие на занаятчийството сега неговият екип попадна друга особено забележителна находка.

В една от погребалните камери под един от храмовете учените са открили човешка пищялна кост, по която има някакви надписи. Очевидно някой е издълбал своеобразни йероглифи в костта. Такава находка за културата на маите не е прецедент, но е изключителна рядкост.

Подобно откритие е правено, според археолога Розмари Джойс, също и в Тикал. Там е било гравирано името на пленник. Джойс не е била част от екипа, открил гравираната кост, но смята, че поне още един антрополог трябва да потвърди човешкия произход на костта, защото обработени кости (какъвто е случаят и тук) на елен и човек си приличат много.

Възможно е костта да произхожда от особено важен пленник, смята Естрада – Бели. Може да се касае и за останките на важна аристократична особа. Надписът обаче все още не е разчетен, а отговорът е в него. „Текстът се състои от един ред със 6 глифа. Може да е имало и още, но да са се заличили с времето. На места структурата е силно ерозирала“, обяснява Естрада – Бели.

Археологът се надява надписът да бъде разчетен със скенер, но

Ако нямаме късмет, може никога да не разчетем знаците и да не разберем какво пише.

В камерата са открити останките на човек на средна възраст с възможно аристократично потекло, за което свидетелстват не само прилежащите артефакти като керамики, обсидианови и нефритени предмети, но и нефритените „импланти“ в зъбите.

Учените датират гроба от т.нар. „класически период“ 650 – 700 г. сл. Хр. Това е време на разцвет в културата на маите, време на развитие на строителството, писмеността и занаятчийството. Няколко десетилетия по-късно започва необясненият и до ден днешен залез на цивилизацията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори