Учени откриха уникална комета, обикаляща Слънцето заедно с Юпитер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

За първи път учените откриха комета близо до популация от астероиди, които обикалят около Слънцето заедно с Юпитер. Защо има значение това откритие? Възможно е учените да са открили „спирка“, от която други комети могат да поемат по пътя към вътрешната Слънчева система идвайки от по-далеч, според НАСА.

Голямата картина изглежда така: Кометата – наречена P / 2019 LD2 – е открита недалеч от популация астероиди в близост до Юпитер, известни като „Троянци“, се казва в новото проучване, описващо откритието в Astronomical Journal.

Кометата може първоначално да е била изхвърлена от пояса на Кайпер, намиращ се във външната част на Слънчевата система, отвъд Нептун, преди да обиколи Слънцето близо до външните газообразни планети.

Преди около две години кометата е летяла близо до Юпитер, който изглежда е тласнал обекта към „Троянците“, където може да се види днес.

„Интересното е, че всъщност хванахме Юпитер, който е изхвърлил този обект и е променил орбиталното му поведение, като го въвежда във вътрешната система“, казва Кари Лисе, един от авторите на изследването. „Юпитер контролира какво се случва с комети, след като те попаднат във вътрешната система, като променят орбитите си.“

Какво следва: Учените смятат, че кометата вероятно ще остави Юпитер след около две години, според компютърни симулации.
Очаква се кометата да взаимодейства отново с Юпитер и след това да продължи към вътрешната слънчева система.

„Симулациите показват, че след около 500 000 години има 90% вероятност този обект да бъде изхвърлен от Слънчевата система и да се превърне в междузвездна комета“, каза Лисе.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори