Учени планират да превърнат астероиди в станции за гориво

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

James Vaughan Photo - Illustration
Ивайло Красимиров

Учени, които планират да започнат разкопки на Луната за полезни изкопаеми още през 2025 г., скоро могат да насочат вниманието си и към други небесни тела, тъй като ново проучване предполага, че има около 1000 астероида по-близо до нашата планета от Луната и които съдържат големи количества от най-ценния ресурс: водата.

Докато повечето от тези космически скали са с размер само няколко метра, поне 25 от тях са достатъчно големи, за да могат да служат като самостоятелен водоизточник. Заедно, потенциалът на тези „водни“ астероиди е несравним, тъй като те трябва да са достатъчни за попълване на близо 320 000 басейна с олимпийски размери – значително повече от количеството вода, затворено на лунните полюси, сочи проучването.

„Ако имаше начин успешно да изградим станции за попълване на горивото на космическите кораби на тези орбитални астероиди“, казва изследователят на астероиди и водещ автор на статията Андрю Ривкин, „изследването на космическото пространство би могло да направи огромна крачка напред. Няма да има нужда да изпращаме гориво от Земята“, казва той.

„По-лесно е да се доставя гориво от астероиди на геосинхронна орбита, отколкото от повърхността на Земята“, обяснява Ривкин. „Ако може да се установи такава линия за доставка, това би могло да направи минния добив на астероиди много печеливш.“

Засега има поне две компании готвещи се за добив на изкопаеми от астероиди – Planetary Resources and Deep Space Industries и Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА) на САЩ, които разглеждат осъществимостта на подобно извънземното начинание.

През 2015 г. бившият президент на САЩ Барак Обама подписа закон, който предоставя на гражданите на САЩ правото на собственост върху ресурси, добивани от тях в космоса. Законът беше обявен като основен тласък за минен добив в космоса, тъй като насърчава търговското проучване и използване на ресурси от астероиди, добити от американски фирми.

Малко след това Люксембург стартира официална инициатива за насърчаване на добива на минерали от астероиди. Малката европейска страна, която проучва възможното участие в сектора от 2013 г., има за цел да се превърне в център на Европа за космически добив на минерали.

Канада също поглежда към Луната. Миналата година базираната в Онтарио фирма Deltion Innovations си партнира с Moon Express, първата американска фирма за частно изследване на космоса, получила разрешение от правителството да пътува извън орбитата на Земята, за реализирането на възможности за добив на минерали в космическото пространство.

Някои от космическите начинания следващи от взаимодействието на двете фирми, включват планове за минна дейност на астероиди, проследяване на космически отломки, изграждане на първото селище на Марс и планът на милиардера Илон Мъск за безпилотна мисия до червената планета.

Геолози, както и нововъзникващи компании, като например базираната в САЩ Planetary Resources, фирма, която е пионер в индустрията за копаене на минерали в космоса, смятат, че астероидите са пълни с желязна руда, никел и благородни метали в много по-високи концентрации от тези, открити на Земята, като това прави пазарната им цена да се измерва в трилиони долари.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори