Учени се надяват, че на Енцелад може да има живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Известно е, че под ледената повърхност на Енцелад, естественият спътник на Сатурн, съществува океан. Всъщност той е съществувал милиарди години, а това дава основания да се мисли, че е възможно в него да се е развил живот, поне на микробна основа.

Затова Енцелад, една от ледените луни на Сатурн е считана за възможно място, на което може да се намери извънземна форма на живот. Геофизическите доказателства показват, че под ледената обвивка на Енцелад и над неговото скалисто ядро съществува океан в течно състояние, солен и вероятно затоплен от хидротермалната активност на вътрешността на луната на Сатурн. Това е причината НАСА да предвижда мисия до Енцелад в недалечно бъдеще.

Изследване, публикувано в списание Nature Astronomy, показва откритията направени от международен колектив на базата на събраните данни от мисията на космическата сонда Касини. Те стигат до заключението, че океанът не се затопля само от приливните вълни.

d59f8097a9c33e23927d99229ebc4a9a

Според учените допълнителна топлина се генерира от порестата повърхност на ядрото на Енцелад и точно това не позволява на океана да замръзне.  Водата се движи през порестата материя на скалното ядро, след което се изкачва към повърхността на океана през тесни процепи с температура превишаваща 90 градуса по Целзий. Екипът е установил, че тези топли „кладенци“ преобладават на южния полюс на луната, което обяснява, защо там ледът изглежда по-тънък. Учените считат, че този механизъм на затопляне на океанската вода съществува от много милиони години.

Една от най-популярните теории за възникването на живот на Земята е, че това е станало чрез химически реакции дълбоко в океаните, където са се намирали хидротермични отвори. Наличието на хидротермична активност на Енцелад,  продължаваща толкова дълъг период, дава големи надежди за потенциално съществуване на извънземен живот. Ако Енцелад има океан в течно състояние толкова милиони години, там е имало време за появата и дори за развитието на живот, казват изследователите. Много вероятно това да е някаква микробна форма на живот.

Сега учените ще симулират възможните химически реакции и взаимодействия в океана на Енцелад, за да видят как ще реагират отделните химически елементи в него.

Рави Десаи от Лондонският Импириъл Колидж, изучава химическия състав на океана на луната на Сатурн. Според него, новите данни на изследването, потвърждават възможността за откриването на микробен живот дълбоко в океана на Енцелад.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори