Учените недоумяват: Защо тази змиорка е в носа на тюлен?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NOAA FISHERIES/ BRITTANY DOLAN
Ивайло Красимиров

Тюленът – монах е наблюдаван многократно със змиорка в носа. Това е чисто нов феномен, а учените имат няколко теории.

Изследователите от Хавайската програма за изучаване на тюлените (Monk Seal Research Program HMSRP) са наблюдавали многократно екземпляри от типа тюлен – монах със змиорка в носа. Във всички случаи змиорките са били отстранявани и тюлените са оцелявали, съобщават от организацията, принадлежаща към американските океоноложки служби Noaa, на профила си във Facebook. Змиорките обаче, не оцеляват при интервенцията.

Програмата за проучване на тюлените е активна от около 40 години, феноменът обаче е нов, пишат от HMSRP. За първи път тюлени със змиорки в носа са наблюдавани преди две години на северозападните хавайски острови, където учените са документирали и настоящия случай.

През 2016 изследователите са издърпали от носа на тюлен 75 сантиметрова мъртва змиорка, съобщава Washington Post. Рибата била проникнала на дълбочина около 5 см, а оттогава досега са наблюдавани още три – четири такива случаи, пише Noaa.

„Нямаме представа, дали това е някаква аномалия в статистиката или тепърва ще виждаме често змиорки в носевете на тюлените,“ казват учените. Как змиорката влиза в носа на морския бозайник и защо са въпроси, които са абсолютна загадка за експертите. Те имат все пак две предположения, които са свързани с изхранването на тюлените.

По време на хранене хавайските тюлени – монаси си завират муцуните в процепите на коралови рифове, под скали и в пясъка. Така те търсят скрита плячка, в това число и змиорки. Можем да си представим, че змиорките се опитват да се отбраняват и така влизат в ноздрите на тюлените, казват учените.

Според другата хипотеза, след преглъщането тюлените повръщат змиорките и те попадат в грешния отвор.

Има и учени обаче, които смятат, че двете хипотези са грешни, а става дума за игра при младите тюлени.

Нито една от теориите не е доказана и това ще остане така още дълго. „Вероятно никога няма да разберем“, пишат от Noaa.
Затова активистите се концентрират в защита и опазване на морските бозайници и просто освобождават засегнатите от змиорки животни, когато ги намерят. Засега няма претърпени щети от гледна точка на тюлените.

Хавайските тюлени – монаси обаче са застрашени от изтребване. По данни на Noaa към днешна дата има само около 1400 екземпляра, основно на хавайските острови.

Източник: SPIEGEL ONLINE

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори