Еднорог? Живял е заедно с хората

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

bd9988109c4a4faae3a6cf293269391b
Ивайло Красимиров

Сибирският еднорог се оказва доста по-различен от изобразявания по детските книжки и филмчета. Той е космат, има огромен рог, тежи повече от 3,5 тона и няма никаква връзка с дъгата.

Ново проучване определя, че сибирският еднорог (Elasmotherium sibiricum) може да е живял на Земята доста по-дълго отколкото учените считаха досега. В голяма част от времето еднорозите са живели едновременно с хората.

Изследователи от Музея за естествената история в Лондон са датирали останки от Elasmotherium sibericum (сибирски еднорог) чрез ДНК и са открили, че видът може да е обитавал Земята допреди около 35 000 – 40 000 години.

Всъщност учените са знаели за съществуването на тези еднорози в продължение на десетилетия, но в миналото са вярвали, че зверовете са изчезнали преди около 200 000 години.

След като анализират ДНК на еднорог за първи път, учените откриват, че Elasmotherium sibiricum са живели в Източна Европа и Централна Азия до преди 39 000 години, което означава, че те са съществували съвместно с хората.

Новите открития също така хвърлят светлина върху причината за преждевременното изчезване на еднорога: промените в климата. Според проучването сибирският еднорог не е могъл да издържи началото на ледената епоха в Евразия, която е замразила голяма част от земята и е унищожила тревата, с която животните са се прехранвали.

„Ако погледнем периода, той е свързан с изменение на климата, което макар и да не е било радикално, е причинило много по-студени зими, и наистина е променило размера на пасищата в района“, казва Алън Купър от Австралийския център за древна ДНК.

„Тревожният извод е, че не е нужно да имате големи климатични промени, за да имате растителни реакции, които могат да унищожат един животински вид. И това се случва още преди хората да са започнали да предизвикват ограничаване на животинските видове. Можете ли да си представите какво би се случи днес при подобна климатична промяна?“

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена