Може ли чудовището от Лох Нес да е гигантска змиорка?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Чудовището от Лох Нес отново излезе на преден план, след като шотландецът, заснел го през 2007 г., каза, че това най-вероятно е 3 или 4-метрова змиорка. Но тази версия е също толкова неправдоподобна, колкото и предишната.

В езерото Лох Нес има само един вид змиорки и те достигат до не повече от 1.5 метра. Има сведения и за двуметрови змиорки, но това е много малко вероятно.

Езерото  е дълго 32 километра и е дълбоко 230 метра и в него се съдържа повече прясна вода отколкото във всички останали езера в Англия и Уелс, взети заедно.

Изглед към езерото Лох Нес. Wikimedia Commons

Изглед към езерото Лох Нес. Wikimedia Commons

В шотландската преса пише, че мъжът, направил едно от най-известните видеа на Неси, е признал, че това вероятно е било гигантска змиорка. Гордън Холмс (Gordon Holmes), който заснел с камерата си тъмни фигури, плуващи във водата, е съгласен с мнението на компютърен специалист, който е анализирал записа и решил мистерията.

Но това вероятно също не е истината. Най-големите змиорки достигат до 2-3 метра, но те не живеят в сладководни басейни, а в океана. Единственият вид змиорка в езерото Лох Нес е европейската змиорка, Anguilla anguilla. На дължина достига не повече от 1.5 метра. Въпреки това обикновено е доста по-къса, около 75 см.

„След няколко преглеждания и анализи смятам, че съществата са дълги около 3.7 м. Тъй като змиорките изглеждат странно, древно и плашещо, може би те са ключът към загадката“, казва авторът на известното видео.

Някои хора наистина смятат, че чудовището от Лох Нес съществува. Масовият интерес се пробужда през 1934 г., когато се появява съмнителната снимка, направена от Робърт Кенет Уилсън (долу).

Fortean Pictures Library

Fortean Pictures Library

Няма никакви доказателства за съществуването на подобно нещо, като основно се представят неясни и размазани снимки. Най-известната спекулация гласи, че в Лох Нес е оцелял цял род плезиозаври от мезозойската епоха. Но научното общество отхвърля подобно твърдение, като смята всички срещи с Неси за объркване, измама, или прекален оптимизъм.

Ancient Origins

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори