Нова пукнатина в ледника Петерман

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мистериозна нова пукнатина в ледника Петерман в Гренландия разтревожи учените. Ледникът е един от най-големите в региона, като свързва ледената покривка на Гренландия с Арктическия океан. Цепнатината беше фотографирана от НАСА, като снимките показаха, че новата пукнатина е съвсем близо до друга, по-широка и по-дълга, която постепенно се разширява и приближава до центъра на ледника от изток. Двете пукнатини повишават опасенията, че една част от ледника може да се откъсне и да се отдели от него самостоятелно в океана.

3c7657755314daaae0657e898204e8f3

Новата пукнатина се е появила в центъра на плаващият ледник, което е необичайно и повдига въпроси как се е образувала. Снимката на НАСА е от 14 април и е направена след като холандски професор откри новата цепнатина на сателитна снимка и уведоми за това учените от НАСА. Учените заявяват, че ако двете пукнатини се срещнат това може да предизвика отделянето на голяма част от ледника и дори неговото разбиване.

Новата пукнатина расте след като за първи път бе заснета на сателитни снимки през юли 2016 г. Учените засега не могат да отговорят на въпроса какво я е предизвикало, но една възможност е по-топли океански води да разтапят ледника отдолу.
Програмата на НАСА IceBridge събира данни за промените в Гренландия и Антарктика чрез въздушно наблюдение, като целта е да се установи как околната среда на двата полюса се променя. Главната цел, свързана с новата пукнатина на ледника Петерман, е да се види дали тя ще расте или движението й ще бъде намалено и дори спряно.

ab466a8cc2ad042f3424a777b66a7680

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори