Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уникални кадри от отварянето на гробницата на Тутанкамон

8 ноември 2015 г. в 00:13
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:23

През 1907 година египтологът и археолог Хауърд Картър бил нает от Джордж Хърбърд, пети граф на Карнарвън, за наблюдение на разкопки в египетската Долина на царете.

Ученият успял да си изгради добра репутация, като стриктно описвал и съхранявал откритията.

Търсенето в долината, продължило много години, давало доста скромни резултати, което с времето навлякло на Картър гнева на неговия работодател. През 1922 година лорд Карнарвън му казал, че от следващата година прекратява финансирането на работите.

1923 г. Лорд Карнарвън, финансирал разкопките, чете на верандата на Картър до Долината на царете.

1923 г. Лорд Карнарвън, финансирал разкопките, чете на верандата на Картър до Долината на царете.

Картър, отчаяно нуждаещ се от успех, решил да се върне в изоставено от него място на разкопки. На 2 ноември 1922 година екипът му открил стъпало, издълбано в скалата. До края на следващия ден била разчистена цяла стълба. Картър веднага изпратил съобщение на Карнарвън с молба да пристигне колкото се може по-бързо.

На 26 ноември Картър и Карнарвън откриват неголям пролом в ъгъла на вратата в края на стълбата. Със свещ в рака Картър надниква вътре.

Ноември 1925 г. Погребалната маска на Тутанкамон

Ноември 1925 г. Погребалната маска на Тутанкамон

„В началото не виждах нищо, горещ въздух излизаше от помещението, в резултат на което пламъкът на свещта играеше, но скоро, след като очите ми свикнаха, от мъглата бавно се появиха детайли на камера, странни животни, статуи и злато – навсякъде блясък на злато“, спомня си Картър.

4 януари 1924 г. Хауърд Картър, Артър Каландър и египетски работници отварят вратата, за да видят за първи път саркофага на Тутанкамон.

4 януари 1924 г. Хауърд Картър, Артър Каландър и египетски работници отварят вратите, за да видят за първи път саркофага на Тутанкамон.

Екипът археолози открил гробницата на Тутанкамон, младия фараон, управлявал Египет от 1333 до 1324 г. пр.н.е.

Гробницата на Тутанкамон се оказала единствената неразграбена от иманяри. Тя била натъпкана с хиляди безценни артефакти, включително тук се намирал саркофагът с мумифицираните останки на Тутанкамон.

Декември 1922 г. Церемониалното ложе във формата на Небесна крава, заобиколено от запаси и други обекти в предната част на гробницата.

Декември 1922 г. Церемониалното ложе във формата на Небесна крава, заобиколено от запаси и други обекти в предната част на гробницата.

Всеки обект в гробницата бил описан старателно и каталогизиран преди изваждането. Този процес отнел почти осем години.

Декември 1922. Позлатеното ложе-лъв и други съоръжения в коридора. Стената на погребалните покои се охранява от черни статуи на Ка.

Декември 1922. Позлатеното ложе-лъв и други съоръжения в коридора. Стената на погребалните покои се охранява от черни статуи на Ка.

Тези снимки, документирали откриването на легендарната гробница на Тутанкамон, са били оцветени от Dynamichrome за изложбата The Discovery of King Tut, която ще бъде открита в Ню Йорк на 21 ноември 2015 година.

1923. Канута в съкровищницата на гробницата.

позлатено ложе, гробница на ТутанкамонДекември 1922 г. Позлатеното ложе-лъв и инкрустиран нагръдник сред други обекти в предната камера.

ложе лъв, гробница на ТутанкамонДекември 1922. Под ложето лъв в предната камера – няколко кутии и сандъци, а също кресло от черно дърво и слонова кост, което Тутанкамон използвал в детството си.

Небесната крава Мехурт, гробница на Тутанкамон1923 г. Позлатен бюст на Небесната крава Мехурт и сандъци в съкровищницата на гробницата.

съкровищница Тутанкамон1923. Сандъци в съкровищницата.

вази, гробница на ТутанкамонДекември 1922 г. Декоративни алабастрови вази в предната камера.

статуя на Ка, гробница на ТутанкамонЯнуари 1924. В „лаборатория“, създадена в гробницата на Сети II, реставраторите Артър Мейс и Алфред Лусас почистват една от статуите на Ка от предната камера.

гробница на Тутанкамон29 ноември 1923 г. Хауърд Картър, Артър Календър и египетски работници подготвят и увиват една от статуите на Ка за транспортиране.

златна колесница, гробница на ТутанкамонДекември 1923 г. Артър Мейс и Алфред Лукас работят на златна колесница от гробницата на Тутанкамон извън „лабораторията“ в гробницата на Сети II.

Анубис в гробницата на Тутанкамон1923 г. Статуя на Анубис на погребална носилка.

гробница на Тутанкамон2 декември 1923 г. Картър, Календър и работници отстраняват преградата между предната камера и погребалните покои.

гробница на ТутанкамонДекември 1923 г. Във външния саркофаг в погребалната камера огромен ленен покров със златни розетки, напомнящи нощно небе, покрива по-малък саркофаг.

саркофаг на Тутанкамон30 декември 1923 г. Картър, Мейс и египетски работник внимателно свалят ленения покров.

саркофаг в гробницата на ТутанкамонДекември 1923 г. Картър, Календър и двама египетски работници внимателно свалят един от златните саркофази в погребалната камера.

ТутанкамонОктомври 1925 г. Картър изучава саркофага на Тутункамон.

Картър изследва саркофага на ТутанкамонОктомври 1925 г. Картър и египетски работник изучават златния саркофаг.

Категории на статията:
История