Вратата на боговете в Перу

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Вратата на боговете или Пуерта де Хаю Марка е издълбана направо в масивната скала. Висока е точно седем метра и е също толкова широка.

В центъра на основата има кухина, която е висока почти два метра. А в центъра на кухината има още по-малка, кръгла кухина, чието предназначение все още е предмет на спекулации.

 Малката кръгла кухина в центъра. Ancient Wisodm

Малката кръгла кухина в центъра. Ancient Wisodm

Този огромен, наподобяващ врата, монумент се намира в планината Хаю Марка, до езерото Титикака в Южно Перу. На 35 километра от град Пуно, този район отдавна е известен сред местните индианци като Градът на боговете.

Въпреки че тук всъщност никога не е откриван древен град, областта е носила няколко различни имена, включително Гората на духовете и Каменната гора.

Туристическият гид Хосе Луис Делгадо Мамани се натъква на тази структура през 1996 г., докато се опитвал да опознае местността. „Когато я видях за първи път, щях да припадна“, казва тогава пред пресата озадаченият откривател.

Коренните индианци от местността съхраняват легенда, в която се споменава за „врата към земите на боговете“.

Говори се, че през времената много от великите племенни герои са преминавали през вратата, за да се присъединят към боговете си. В редки случаи се връщали за кратко заедно с боговете и „инспектирали всичките земи на кралството“ през вратата.

В друга легенда се споменава, че свещеникът на инките от Храма на седемте лъча – Амару Меру – избягал от храма със свещен златен диск, известен като „ключът на боговете на седемте лъча“, за да се спаси от испанските конкистадори. Свещеникът се скрил някъде в планината Хаю Марка.

В крайна сметка се натъкнал на вратата, която била охранявана от шамани. Той им показал ключа на боговете и шаманите започнали да извършват ритуал, който завършил с магическо явление, предизвикано от златния диск.

Порталът се отворил и според легендата от другата страна идвала синя светлина. Амару Меру дал златния диск на шаманите и преминал през портала, като не се завърнал никога повече. Някои археолози спекулират, че малката кръгла кухина е използвана точно за поставянето на златния диск.

На външен вид Вратата на боговете наподобява Вратата на Слънцето в Тиахуанако.

Вратата на Слънцето, наподобява външно Вратата на боговете. Ancient Wisdom

Вратата на Слънцето, наподобява външно Вратата на боговете. Ancient Wisdom

Също така се смята, че тези два монумента, заедно с още три древни паметника, образуват въображаем кръст, чиито център се пада точно в езерото Титикака, което е свещено за местните индианци.

Ancient Wisdom

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори