Устройство, което се побира в ръката, диагностицира болести и следи жизнени показатели?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Tricorder: Star Trek
Ивайло Красимиров

Близо сме до появата на фантастичния “tricorder”. Спомняте ли си уреда използван в оригиналния сериал Star Trek за медицинска диагностика? Наречен “tricorder”, той можеше да диагностицира проблема на болния само като бъде държан в ръка.

През тази година бяха наградени два от участващи 300 научни екипа за представянето на подобен уред. Final Frontier Medical Devices и Dynamical Biomarkers Group са победителите в специален конкурс, които представиха уреди най-близко подобие на “tricorder”-а от Star Trek.

Идеята е да се разработи устройство на бъдещето, което без инвазивни тестове да представя акуратни резултати на основни жизнени показатели. Двата екипа получили наградата са фокусирали усилията си върху създаването на многофункционален технологичен уред. Според оценителите от журито, и двата уреда почти отговарят на изискванията да се диагностицират 13 различни заболявания, сред които анемия, диабет, белодробно заболяване, пневмония и инфекция на пикочните пътища.

И двата уреда отговарят на изискването да комбинират много функции в единичен диагностичен  уред побиращ се в ръката.
Уредът на Final Frontier Medical Devices и Basil Leaf Technologies печели първа награда и е наречен DxtER . Той представлява iPad екипиран с изкуствен интелект, който използва неинвазивни сензори, с които събира информация за основните биологични функции на организма.

Уредът на Dynamical Biomarkers Group, спечелил второ място, всъщност комбинира три модула – модул за анализ на кръв и урина, модул за анализ на жизнени функции и интелигентен модул. Трите модула са свързани със смартфон и могат да анализират кръвта, урината, външния вид на кожата и жизнените функции на човек.

И двата уреда са доста близо до „трайкордъра“ на Star Trek, но има още неща, които трябва да се постигнат. Например, докато уредът за наблюдаване на жизнените функции на организма е доста високотехнологичен, обработката на данните изисква наличието на определен софтуер. Това поражда проблеми. Същото важи и за уредите правещи заключение за състоянието на човека по образите, които свалят от него. За целта отново е нужен определен софтуер.

И при двата уреда изследването се фокусира върху използването на микрофлуиди, за да се анализират най-малките количества интерстициална течност (междуклетъчна) и пот, като така се елиминира болезненото, неудобно, а в някои случаи и опасно взимане на кръв за лабораторен анализ.

Междувременно учените лазработиха и уред, който може да диагностицира генетични заболявания, а също и рак. Този уред използва микровълни и работи дори без да се допира до кожата. Засега обаче, никой не може да създаде технология, която изцяло да се побира в човешката ръка и да комбинира всички уреди за анализ и диагностика, характерни за истинския „трайкордър“.  Учените обаче, показват че създаването му е в съвсем близкото бъдеще.

Когато такъв уред бъде създаден, той ще помага при полеви условия да се диагностицират много състояния и болести. Той ще бъде първи помощник на лекарите от неотложната пред болнична помощ, при военни операции и др.

Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори