Може ли да се въздейства на друг човек с мисъл?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Хермина Тот
  • 10 април 2016 г. в 00:13 Последна промяна:
    9 април 2016 г. в 18:09

Д-р Имантс Барушс се занимава с изследване на концепции, които се явяват неосезаеми или често се причисляват към духовните феномени, например енергийно поле на хората и способност на полето на един човек да влияе на друг.

Барушс е професор по психология в университета на Западно Онтарио, Канада. Един от докладите му носи заглавието „Изменение на съзнанието на семинар по саморазвитие: изследване на семинара Matrix Energetics“ и е публикуван в Journal of Consciousness Exploration Research.

В този доклад д-р Барушс е описал няколко собствени експеримента, свързани със силата на съзнанието.

Влияние от разстояние

В два от експериментите Барушс насочвал своите мисли към хора от разстояние, за да изучи дали те ще почувстват нещо. Тези опити са изложени в третата глава от книгата му „Невероятното се случва“ (The Impossible Happens) и в неговия доклад. Мислите му били съсредоточени върху повишаването на жизнения тонус на участниците, за да стане ясно дали те ще се почувстват по-бодри или по-уморени от обичайно.

В експеримента участвали 37 души, които в уречено време не трябвало да се намират зад волана, а да наблюдават своите усещания.

Барушс следял и своето собствено ниво на концентрация и „дълбочината на измененото състояние на съзнанието“. Експериментът установил, че колкото по-дълбоко се съсредоточава той, толкова по-уморени се чувствали доброволците.

Той открил, че мисленото въздействие от разстояние действително оказвало ефект върху участниците в експеримента. Резултатът бил p < .05, което означава, че вероятността от случайно изменение на нивото на бодрост при доброволците е по-малко от 5%. Тоест над 95% от участниците действително усещали влиянието на неговите мисли.

Резултатите представляват интересна базова точка за бъдещи опити, но Барушс предупреждава, че те могат значително да се изменят, ако се отчитат повече фактори.

Matrix Energetics

Matrix Energetics е практика, когато един човек мислено въздейства на друг. Барушс цитира някои от нейните ефекти, описани от друг изследовател – Джо Марлоу от Института за междуличностна психология: „Участниците понякога преживяват някои соматични усещания, например припадъци или усещането, че нещата наоколо изглеждат неестествено. В някои случаи протича спонтанно излекуване от болест.“

„Подобни явления трябва да бъдат изучени внимателно. Изследването е първата крачка към това“, пише Барушс. Той е провел експеримент по време на конференцията Matrix Energetics във Филаделфия през 2012 година. Това била главната тема на неговия доклад. В опита взели участие най-различни хора – от лекари и инженери до работници в снабдяването. За повечето от тях това бил първото участие в Matrix Energetics.

Барушс и колегите му раздали на участниците анкети преди семинара, веднага след опита и два месеца след опита, за да установят краткотрайните и дълготрайните изменения в тяхното физическо и психическо състояние. За определяне на емоционалното и душевното състояние били използвани стандартни тестове по психология.

Резултатите от изследването установили, че здравословното състояние общо се подобрявало в дългосрочна перспектива. Но Барушс смята, че получените резултати трябва да се интерпретират с по-голяма предпазливост.

Той каза, че хората, чието здраве не се подобрило, могат да бъдат сред тези, които не са участвали в допитването след два месеца, тъй като не всички хора попълнили тази анкета. Така че е възможно положителните изменения у хората, чието здраве се подобрило, да не са свързани със семинара. За два месеца те може да са прибегнали до други мерки за неговото подобряване.

„Изменението на съзнанието по време на семинара Matrix Energetics изисква бъдещо изучаване – пише той. – В опита не са отчитани съпътстващи фактори, например социалното взаимодействие с близки по дух хора, влиянието на харизматичния лектор и т.н. За да се разберат всички тези фактор, е необходимо отделно изследване.“

Хипноза?

Когато един човек оказва подобно влияние на друг, възниква въпросът: какво се случва с подсъзнанието? Възможно ли е този процес да е сходен с хипнозата?

Поведението на хората по време на семинара Matrix Energetics прилича на хипноза, казва Барушс и по думите му механизмът на това явление е неизвестен.

Определението „хипноза“, използвано в изследването, е много широко. „Учените се разминават в мненията и не могат да дадат ясно определение що е то хипноза“, обяснява Барушс.

Съществуват няколко категории хора, които са особено възприемчиви към хипноза: „Хората, склонни към фантазии, имащи положителна нагласа към такива неща, или страдащите от нарушения на паметта.“

В случая с участниците в семинара Matrix Energetics или опитите на Барушс по въздействие от разстояние човек може активно да се стреми да усети чуждото въздействие и в такъв случай той се отнася към категорията хора, имащи положителна нагласа.

Барушс обяснява подобни явления с това, че „хипнозата не е обяснение, а повторно указание“. Той допълва, че случващото се на семинарите Matrix Energetics може би прилича на хипноза, но за да се определи с точност, са необходими по-детайлни опити.

Източник

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Съзнание

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори