В очакване на „залеза на Уран“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Lawrence Sromovsky (Univ. Wisconsin-Madison), Keck Observatory
Антония Михайлова

В нощта на четвъртък жителите на Южното полукълбо на Земята могат да станат свидетели на уникално събитие – сянката на Луната ще покрие за няколко мига Уран – предпоследната планета в Слънчевата система.

Събитието може да се проследи с бинокъл или в хода на пряко излъчване в глобалната мрежа, съобщава интернет обсерваторията Slooh.

„Както и да го наречете – затъмнение, покритие или просто „влизане в кадър“ – то във всеки случай ще бъде много голямо събитие, при което Луната ще покрие този тайнствен зелен свят, чието име често се произнася неправилно. Тъй като този залез ще се вижда само в Южното полукълбо, ние сме осигурили пряко излъчване с нашите австралийски партньори“, казва Боб Берман (Bob Berman) от Slooh.

По думите на Берман вместо това лунната сянка ще помогне на жителите на другите региони на Земята да видят „залеза на Уран“ в момента, когато той се сближава с лунния полумесец в часовете преди изгрева. Високата яркост на планетата гигант ще даде възможност на земляните да я видят дори с бинокъл или неголям любителски телескоп.

Седмата планета в Слънчевата система е открита през 1781 г. от английския астроном Уилям Хершел и е кръстена на гръцкия бог на небето Уран. Нейната ос на въртене е наклонена към плоскостта на еклиптиката на 98,8 градуса и в по-голямата част от Урановата година на полюсите на планетата цари или полярен ден, или полярна нощ.

Преди се смяташе, че Уран е „полегнал настрани“ след сблъсък с тяло, чиято маса е превишавала земната. Но осите на 20 от луните на Уран също са изместени на 90 градуса, което не би трябвало да се случи при единичен сблъсък.

Както са изяснили учените още през 2011 година, Уран е придобил съвременния си вид вследствие на серия сблъсъци в първите дни от живота на Слънчевата система.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори