В Перу откриха 25 „калкулатора” на инките

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

WikiMedia Commons/Claus Ableiter
Антония Михайлова

Археолозите, работещи в Перу, са открили 25 добре съхранени кипу – древни „възли“ от връвчици, които са използвани за решаване на математически задачи и водене на отчет.

Находките били направени в археологическия комплекс Инкауаси (Incahuasi), който се намира южно от Лима. Както съобщава ръководителят на разкопките Алехандро Чу, кипу са били открити в древни складове (калянкасе), а не в погребален контекст, както обикновено.

Мястото на откриване прави находките уникални. Съдейки по това, че кипу били открити в складове, те са използвани за административни цели. Инкауаси е бил един от най-важните градове, построени от инките в долината Лунауана.

Думата „кипу“ на езика кечуа означава „възел“, както в единствено, така и в множествено число. Те представляват текстилни артефакти, които са изработени от памук, вълна от лама или алпака. Кипу обикновено се състоят от цветни, предени свързани нишки.

Една от връвчиците кипу се нарича първична и се явява главна – към нея се привързват допълнителни шнурове. Към последните също могат да се присъединяват връвчици – „дъщерни“. Някои кипу имали по 10-12 етажа „дъщерни“ връвчици. Има и такива, които съдържат по две хиляди връвчици.

Кипу често се изработвало така, че първичната връвчица да е хоризонтална, а останалите да висят на нея. Понякога главната връв се разполагала по окръжност и тогава допълнителните се разполагали като лъчи от нея. Когато кипу се транспортирало или съхранявало, първичната връв се завъртала на спирала.

С помощта на кипу са събирали и отчитали информация, включително за данъци, за броя на населението, за военната организация и календара. Връвчиците съдържали цифрови значения, кодирани по специален начин в десетична система. Информацията можела да се кодира в цвета на връвта, в материала, от който е направена, във възлите и начините на съединяване.

© Steven Damron / Flickr

Повечето известни кипу датират от около 1400–1532 г. н.е. Документи от времената на европейската колонизация сочат, че кипу са използвани не само за изчисления, но и за предаване на информация – те били изпращани с куриери по цялата империя. До наши дни са достигнали 600 кипу. Част от тях се съхраняват в музеи, друга е разхвърляна из частни колекции по цял свят.

Империята на инките се е простирала от съвременен Еквадор до централната част на Чили.

Столицата на държавата на инките се е намирала в Куско, град в южната частна съвременно Перу, във високопланинските райони на Андите.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори