Вътрешното ядро ​​на Земята не е твърдо или течно. То е суперионно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Структурата на земното ядро ​​може да е различна от всяко друго състояние на материята, установиха изследователи. Ю Хе, физик от Китайската академия на науките и водещ автор на изследването, публикувано този месец в списание Nature, казва, че изчисленията оспорват това, което учените някога са разбирали за вътрешното ядро.

Хе и колегите му откриват, че вътрешното ядро ​​създава суперионно състояние, съставено от водород, кислород и въглерод. Хе поясни, че структурата на ядрото на Земята не прилича на никаква твърда или течна форма.

„Това е доста ненормално“, казва той в изявление пред USA TODAY. „Втвърдяването на желязото на вътрешната граница на ядрото не променя подвижността на тези леки елементи и конвекцията на леките елементи е непрекъсната във вътрешното ядро.“ В същото време ядрото на Земята бързо се охлажда, разкрива проучването.

Тъй като изследователите не са могли директно да проучат ядрото на Земята, те анализират данните от земетресенията и създават симулации, които отразяват наляганията и температурите, открити във вътрешното ядро. Вместо твърда компресирана топка от желязна сплав, изследването на Хе откриват прегрети твърди и течни състояния, известни като суперионни по време на симулациите.

Изследването оставя един въпрос без отговор: Защо тази суперионна форма се намира във вътрешното ядро ​​на Земята? Хе казва, че са необходими повече изследвания.

„Мисля, че са необходими повече изследвания, за да се обяснят други сеизмични характеристики, като сеизмична анизотропия, във вътрешното ядро“, каза той пред ABC Science News.

Статията е публикувана първоначално в USA TODAY


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори