Вероятността от изригване на Йелоустоун била както през последните сто години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Наистина има вероятност от изригване на супервулкана Йелоустоун, но точно същата, както и в последните сто години, съобщава изданието Metro, като се позовава на зам.-директора на Института по география на РАН, проф. Акадий Тишков.

Според учения, ако слуховете за близкото изригване на супервулкана, което ще изтрие от лицето на Земята половината Америка, бяха верни, властите на САЩ биха се държали по съвсем различен начин.

„Заплаха от изригване има и това се отбелязва от учените, които осъществяват мониторинг на състоянието на този район. И ако това беше сериозно наистина, абсолютно различно биха се държали службите на Америка, които следят състоянието на своите геоложки обекти. Биха затворили парка и биха провели евакуация – като минимум“, смята Тишков.

В момента Йелоустоунският национален парк се явява едно от най-посещаваните места в света. Годишно тук се стичат повече от три милиона туристи.

Защо слуховете за изригването на Йелоустоун се появяват точно сега? Според зам.-директора на РАН тук значителна роля може да играе и политиката.

„Според мен тук винаги се намесва малко политика. Винаги когато отношенията ни с нашите забележителни съседи се изострят, веднага започват да се появяват такива фантазии в медиите – отбелязва експертът. – Обръщам ви внимание – ако заплахата от изригване беше сериозна и достатъчно аргументирана, то така или иначе би ставало дума за вековен континуум, а не за часове, дни, седмици или месеци. Никой не може да ви даде такава точна прогноза. Такива изригвания се случват веднъж на няколко милиона години.“

Напомняме, че последните новини за супервулкана Йелоустоун не са оптимистични. В тях се говори, че Съединените щати се намират под голяма заплаха поради това, че супервулканът може да се събуди всеки момент.

Отбелязва се, че събудилият се Йелоустоун ще изхвърли във въздуха такъв слой пепел, който ще обгърне цялата планета и рязко ще промени земния климат. Това на свой ред ще доведе до глад и масова гибел на хора.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори