Видео показва шокиращи сблъсъци на джетове на черна дупка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, and E. Meyer (STScI)
Антония Михайлова

Астрофизиците за първи път са успели да създадат динамично изображение на сблъсъци на два високоскоростни джета от свръхмасивна черна дупка, разположена в галактика на 260 млн. светлинни от Земята, съобщава НАСА.

Използвайки получени от космическия телескоп „Хъбъл“ архивни и нови изображения на елиптичната галактика NGC 3862, учените кадър по кадър са съставили видео на сблъсъците на извънгалактичните емисии на плазмени струи, подобни на колосални перлени нанизи дори по космическите мерки. Новото изследване показва, че тези сблъсъци водят до забавяне на скоростта на разпространението на частиците в джетовете.

Според Ейлин Майер (Eileen Meyer) от Space Telescope Science Institute (STScI) фиксираното явление, освен своята уникалност, предоставя на изследователите „много рядката възможност да видят как кинетичната енергия на сблъсък се разсейва в излъчването“.

Извънгалактичните струи са дълги структури, състоящи се от газ, движещ се насочено от централен източник – звезди или галактични ядра.

Такива структури са били открити в много активни галактики, но само малко от тях са видни в оптичния диапазон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори